ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητική στέγη: Υψηλή ζήτηση για επιπλωμένες κατοικίες

Aυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας
Aυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας
INTIME

Η αυξητική τάση των τιμών και η υψηλή ζήτηση για επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν όλη την οικοσκευή συνθέτουν φέτος την εικόνα που επικρατεί στην αγορά φοιτητικής στέγης. 

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, τη φετινή χρονιά, και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που κρατούσαν στάση αναμονής όσο και από τους φοιτητές του 2ου και του 3ου έτους που εγκατέλειψαν τη φοιτητική τους στέγη την περσινή χρονιά.

Είναι ενδεικτικό ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Οι πρωτοετείς φοιτητές του περσινού ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας (πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής) ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν διά ζώσης αρχές Οκτωβρίου έκαναν πρώτοι ποδαρικό στο σαφάρι αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας τη φετινή χρονιά.

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι επισκέφθηκαν άμεσα την πόλη στην οποία θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με όλη την οικοσκευή.

Σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμα και μία-μιάμιση ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Παρόμοια εικόνα και στην Καλλιθέα του Νομού Αττικής, όπου εντός δύο ημερών μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή «μίσθωσε» το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των επιπλωμένων ακινήτων (πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με όλη την οικοσκευή) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το Ζάππειο, αγγίζουν τα 17 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10 ευρώ/τ.μ. έως 12 ευρώ/τ.μ.

Επίσης, σε αντίθεση με το παρελθόν, αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την τριετή διάρκεια μίσθωσης. Στον χάρτη της φοιτητικής στέγης μπήκαν δυναμικά φέτος η Νίκαια και ο Κορυδαλλός. Τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση.

Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές.