ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα -ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να χωλαίνει – Εμπόδια ο πληθωρισμός και το χρέος

Γκεοργκίεβα -ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να χωλαίνει – Εμπόδια ο πληθωρισμός και το χρέος
Για τις διαφορές στην ανάκαμψη, η Κ.Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επανέλθει στις προ πανδημίας τάσεις το 2022.
IMF Staff Photograph

Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος λίγο χαμηλότερος από το 6% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιούλιο, ενώ οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για μία ισορροπημένη παγκόσμια ανάκαμψη έγιναν εντονότεροι από τότε, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια ανάκαμψη που εξακολουθεί να χωλαίνει λόγω της πανδημίας και του αντικτύπου της. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά είναι σαν να περπατάμε με πέτρες στα παπούτσιά μας», τόνισε σε ομιλία της πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Ταμείου έκανε λόγο για τρεις «πέτρες» -την απόκλιση των ρυθμών ανάκαμψης, τον πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος- που επηρεάζουν, όπως είπε, περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρά τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν το 2022, αλλά θεωρεί πολύ αβέβαιες τις προοπτικές του. Συγκεκριμένα, είπε: «Αν και αναμένουμε οι πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν στις περισσότερες χώρες το 2022, σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν… Οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Μία μεγαλύτερης διάρκειας αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών θα μπορούσε να προκαλέσει μία ταχεία αύξηση των επιτοκίων και μία απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών».

Για τις διαφορές στην ανάκαμψη, η Κ.Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επανέλθει στις προ πανδημίας τάσεις το 2022, αλλά οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια για να ανακάμψουν, κάτι που θα κάνει δυσκολότερο για αυτές να αποφύγουν μακροπρόθεσμες οικονομικές πληγές.

Το Ταμείο εκτιμά ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ, ενώ τονίζει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σήμερα μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια και αντιμετωπίζουν δύσκολους καιρούς καθώς έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα έκδοσης ομολόγων με ευνοϊκούς όρους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι χρειάζονται ισχυρά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια, τα οποία συνοψίζονται στο τρίπτυχο «εμβολιασμοί, προσαρμογή και επιτάχυνση». Μεγάλες περιοχές του κόσμου παραμένουν χωρίς εμβόλια και αυτό θα συγκρατεί την ανάκαμψη, είπε, προσθέτοντας ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 5,3 τρισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ την επόμενη πενταετία.

Τόνισε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια, αν ενισχυθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Συγκεκριμένα, είπε: «Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν γενικά να αγνοούν τις προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις και να αποφεύγουν τη σύσφιξη της πολιτικής έως ότου είναι πιο ξεκάθαρη η δυναμική του δομικού πληθωρισμού, θα πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν γρήγορα αν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή αν γίνουν πιο απτοί οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Ορισμένες χώρες, στις οποίες αυξάνονται ήδη οι πληθωριστικές προσδοκίες και αντιμετωπίζουν πιο μόνιμες πιέσεις στις τιμές, αναγκάστηκαν να συσφίξουν την πολιτική τους».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν σε τρεις τομείς προτεραιότητας: την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική μεταβολή και την ενσωμάτωση και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα ισχυρά φαινόμενα

Εισαγγελεας για Δημήτρη Λιγνάδη: «Είναι άτομο επικίνδυνο με πάθη και εμμονές»

Νίκος Τσουμάνης: Αυτοκτονία λένε από την ΕΛΑΣ – Έβαλε tire up στον λαιμό του και το έσφιξε