ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Blantyre Capital, η μετεγκατάσταση της ΕΤΑΔ, ο Νώντας και οι Ισραηλίτες

Η Blantyre Capital, η μετεγκατάσταση της ΕΤΑΔ, ο Νώντας και οι Ισραηλίτες

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η αυτοπεποίθηση της Blantyre

Σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα για το fund Blantyre Capital του Μουμπασίρ Μουκαντάμ (Mubashir Mukadam), το οποίο την τελευταία διετία έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων στις συναλλαγές Trinity της Τράπεζας Πειραιώς. Μαθαίνουμε πως η ομάδα του fund έχει διαύλους επικοινωνίας με family offices στην Ελλάδα και πως έχει ανοιχθεί σε κλάδους που παραδοσιακά τα fund δεν αγγίζουν. Η αυτοπεποίθηση της Blantyre Capital δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον ανταγωνισμό…

Η ΠΥΡΚΑΛ και η ΕΤΑΔ

Σύγχυση μαθαίνουμε πως έχει δημιουργήσει σε εκείνους που τρέχουν το έργο της μετεγκατάστασης της ΠΥΡΚΑΛ η απόφαση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να αναζητήσει νέο χώρο για να στεγάσει τα κεντρικά της γραφεία. Βλέπετε το φιλόδοξο και περίπλοκο σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπει πως θα μεταφερθούν στα νέα κτίρια που θα αναγερθούν στον Υμηττό τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ωστόσο, η ΕΤΑΔ προχώρησε προ ημερών στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά ακινήτου διερευνώντας τη διαθεσιμότητα κτιρίων προς μίσθωση ή και αγορά για στέγαση των Κεντρικών της Υπηρεσιών. Το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 500 μέτρα από σταθμό υπογείου σιδηροδρόμου. Θα πρέπει να διαθέτει συνολικό εμβαδόν για ωφέλιμους γραφειακούς χώρους από 3.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ., μη συμπεριλαμβανομένων θέσεων parking. Οι δε ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους στην ΕΤΑΔ έως την επόμενη Παρασκευή 15/10/2021. Υπάρχει λόγος η ΕΤΑΔ να αγοράσει κτίριο για να στεγαστεί όταν πρόκειται να μεταφερθεί μέσα σε μια τριετία στον Υμηττό; Το ερώτημα αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνον η Διοίκηση του Υπερταμείου που εποπτεύει την ΕΤΑΔ.

Τραπεζικό μπλόκο

Συστημική τράπεζα σταμάτησε προ ημερών να συνεργάζεται με ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Λιβερία, η οποία έχει Μεσανατολικό management, η οποία πέρναγε μεγάλα εμβάσματα σε άλλες εταιρείες χωρίς να δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων. Η εταιρεία αυτή προ πενταετίας τέθηκε στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 25 του Ν. 27/1975 ιδρύοντας γραφείο στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως και πολλές άλλες εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο ευνοϊκό αυτό φορολογικό καθεστώς, έδειξε μια συμπεριφορά που μόνο διαφανής δεν ήταν, καθώς διακινούσε μεγάλα ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να παρουσιάζει παραστατικά και να τεκμηριώνει τις συναλλαγές. Αυτή η συμπεριφορά, σε συνδυασμό και με τη χώρα προέλευσης του management, δεν ήθελε πολύ να κτυπήσουν καμπανάκια και ο compliance officer της τράπεζας να κλείσει τους διακόπτες. Ωστόσο, η επίμαχη υπόθεση φαίνεται πως ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση αφενός για το «κάθε καρυδιάς καρύδι» που έχει κάνει χρήση των διατάξεων του Ν. 27/1975, αφετέρου για το πως αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τις εταιρείες του ειδικού καθεστώτος…

Εικονικά τιμολόγια

Μαθαίνουμε πως γνωστό στέλεχος στο χώρο των πωλήσεων με ποικίλες δραστηριότητες σε Αθήνα και Περιφέρεια, με πορεία στον ποδοσφαιρικό χώρο και παρουσία και στο κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης ελέγχεται για την λήψη εικονικών τιμολογίων από δύο «περίεργες» ΙΚΕ. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο για να περάσει απαρατήρητο. Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει και το γεγονός πως οι εν λόγω ΙΚΕ όχι μόνο δεν διαθέτουν τζίρο και καταθέσεις, αλλά ούτε και οροφή πάνω από το κεφάλι τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ο χαμογελαστός και εξωστρεφής επιχειρηματίας άνοιξε δουλειές με την εφορία.

Ο Νώντας και οι Ισραηλίτες

H ΚΕΣΤΡΕΛ ΑEBE δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στο χώρο των εισαγωγών και εξαγωγών αμυντικού υλικού. Την εταιρεία από το 1982 έως και πρόσφατα την έτρεχε ο Σταύρος Κομνόπουλος, εισαγωγέας αμυντικού υλικού που μεσουράνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ο οποίος πριν κάποια χρόνια απασχόλησε τη Δικαιοσύνη για συγκεκριμένες υποθέσεις. Αναφερόμαστε στο Σταύρο Κομνόπουλο διότι κάποιοι συγχέουν την προσπάθεια της ΚΕΣΤΡΕΛ να παρουσιασθεί ως αντιπρόσωπος συγκεκριμένων ισραηλίτικων βιομηχανιών στην Ελλάδα , με τον ίδιο. Ρωτήσαμε σχετικά και πληροφορηθήκαμε πως ο κ. Κομνόπουλος δεν είναι όσο ενεργός παρουσιάζεται από κάποιους και προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να είναι κάθε μέρα στις επάλξεις. Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές μας πληροφόρησαν πως ο γαμπρός του κ. Κομνόπουλου, Επαμεινώνδας (Νώντας) Πασχαλίδης είναι εκείνος που προσπαθεί να κλείσει δουλειές για την ΚΕΣΤΡΕΛ και πως είναι ενεργός συνομιλητής παραγόντων που προωθούν την ελληνο-ισραηλινή φιλία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.