ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σχέδιο για αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις
INTIME

Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τη συνδρομή των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» προετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρώντας να βάλει τέλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην πολύμηνη αναμονή χιλιάδων δικαιούχων επιστροφής φόρων.

Η αυτοματοποίηση των επιστροφών φόρων μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων ανοίγει τον δρόμο για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της πανδημίας.

Μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να περιμένουν έως και 31 εβδομάδες, δηλαδή πάνω από μισό χρόνο, για να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούνται. Κατά τα Νέα, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές του φόρου 62 εβδομάδες, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες. Σύμφωνα με την έκθεση, μια μέση επιχείρηση της ΕΕ χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.

Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ακόμα ότι η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ, εφόσον έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην ευρωζώνη και το αργυρό στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, καθώς βρίσκεται μία θέση πίσω από τη Ρουμανία. Οι απώλειες στις εισπράξεις ΦΠΑ φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί πάνω από δύο φορές στα έσοδα που εισπράττει το κράτος κάθε χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ».

Η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, θα μπορούσε το 2020 να εισπράξει έσοδα από τον ΦΠΑ 21 δισ. ευρώ. Ωστόσο στα κρατικά ταμεία κατέληξαν περίπου 15 δισ. ευρώ, με τις απώλειες στις εισπράξεις ΦΠΑ να φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Λόγω της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, πάνω από 1 στα 3 ευρώ ΦΠΑ δεν εισπράττεται. Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ευρώπη ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας το ποσό αυτό θα χρειαστεί να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Επί του παρόντος εννέα χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) εξακολουθούν να εμφανίζουν κενά ΦΠΑ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 11%) το 2020, με Ιταλία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία να έχουν απώλειες πάνω από 25% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ.

Ρoή Ειδήσεων