ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου - Τα 80 δολάρια πλησιάζει το Brent

Τιμή πετρελαίου
AP Photo

Κάτω από τα 80 δολάρια το αμερικάνικο WTI - Πρωτοβουλία από ΗΠΑ για τα αποθέματα.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα Πέμπτη (18/11) στις ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα:

Το πετρέλαιο τύπου Βrent παράδοσης Ιανουαρίου, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημειώνει πτώση κατά -2,43% στα 80,43 δολάρια.

Η τιμή το συμβoλαίου του αμερικάνικου αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Δεκεμβρίου χάνει -3,07% στα 78,28 δολάρια το βαρέλι.

Η Ουάσινγκτον ζητάει να αποδεσμευτούν τα αποθέματα του αργού

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση πετρελαίου χώρες στον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύουν ορισμένα από τα αποθέματά τους αργού σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των τιμών και τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με πολλές πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου άγγιξαν στα τέλη Οκτωβρίου τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετά την άρση περιορισμών της πανδημίας ξαναξεκίνησε να μετακινείται οδικώς και σιδηροδρομικώς, ενώ η προσφορά δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις Μπάιντεν να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος και ανώτατοι σύμβουλοί του έχουν θέσει το θέμα σε στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, καθώς και της Κίνας, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές τόνισαν ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ούτε έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί να επιδιώκεται αυτή η επιλογή ή οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το λεπτομερές περιεχόμενο συγκεκριμένων συνομιλιών με άλλες χώρες. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος αναφέρει επί εβδομάδες ότι «συνομιλεί με άλλους καταναλωτές ενέργειας για να διασφαλίσει ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός και οι τιμές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε πέραν από τις εν εξελίξει συνομιλίες και εξετάζουμε μια σειρά εργαλείων για το αν και πότε θα χρειαστεί να αναλάβουμε δράση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δακτύλιος: Δεν ισχύει για την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου

Κορονοϊός: Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχεται επιδείνωση του καιρού - Η εξέλιξη μέχρι την επόμενη εβδομάδα