ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Νέες πληρωμές το επόμενο διάστημα - Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Αναδρομικά: Νέες πληρωμές το επόμενο διάστημα - Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
Δύο νέα πακέτα αναδρομικών θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Δύο νέα πακέτα αναδρομικών θα λάβουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι.

Νέο κύμα πληρωμών αναδρομικών πρόκειται να λάβουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι, ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά στα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε 350.000 συνταξιούχους.

Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο προέβη σε σχετικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Βάσει των συγκεκριμένων αποφάσεων, ξεκινά η καταβολή νέων αναδρομικών με «κόφτη» διετίας, για περίπου 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, για την επιστροφή των κρατήσεων από την ΕΑΣ και των περικοπών του νόμου 4093.

Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

  • Έως 16.085 ευρώ από τις επιστροφές του νόμου 4093 με αγωγές πριν από τον Μάιο του 2016.
  • Έως 6.745 ευρώ από τις επιστροφές του νόμου 4093 με αγωγές από Μάιο 2016 ως Δεκέμβριο 2018.
  • Έως10.920 ευρώ από τις επιστροφές της κράτησης ΕΑΣ για 24 μήνες, ανεξάρτητα από το αν έχουν κατατεθεί ή όχι προσφυγές.

Τα πακέτα των νέων αναδρομικών θα πληρωθούν το νέο έτος και ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία τα ποσά μπορεί να δοθούν εφάπαξ, που είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, ή με δόσεις.

Αυξήσεις σε 40.000-50.000 παλαιούς συνταξιούχους

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται νέα πληρωμή αναδρομικών και αυξήσεων από τον επανυπολογισμό συντάξεων που αφορά περί τους 40.000-50.000 παλαιούς συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και άλλες κατηγορίες οι συντάξεις των οποίων δεν είχαν επανυπολογιστεί ούτε με τον νόμο Κατρούγκαλου, γιατί δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία (αποδοχές, έτη, εισφορές κ.λπ.). Συνολικά, υπάρχουν ακόμη περίπου 215.000 συντάξεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι δηλαδή είχαν συνταξιοδοτηθεί ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, που δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ωστόσο από αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20% θα δικαιούται την επιστροφή ποσών, έως και 25 μηνών.

Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2%-3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Survivor: Χαμός στον αγώνα – Παραβίασε τους κανόνες και παραλίγο να πιαστούν στα χέρια (videos)

Λινού στο Newsbomb.gr: Πάνω από 15.000 τα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες έως και την Πέμπτη

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων