ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως οι ΑΠΕ «φρενάρουν» την εκτόξευση της χονδρεμπορική τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας

Πως οι ΑΠΕ «φρενάρουν» την εκτόξευση της χονδρεμπορική τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
Πως οι ΑΠΕ «φρενάρουν» την εκτόξευση της χονδρεμπορική τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
INTIME

Φρέναρε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Δεκεμβρίου η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό μείγμα καυσίμων για την παραγωγή ρεύματος. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου ενέργειας για τη ζήτηση και την παραγωγή ρεύματος που εκδίδει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Δεκέμβριο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) σημείωσε ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ανήλθε στις 1.706 γιγαβατώρες, όταν η αμέσως υψηλότερη απόδοση είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς στις 1.607 γιγαβατώρες. Αν συνυπολογιστεί και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών – η οποία ανήλθε τον περασμένο μήνα στις 814 γιγαβατώρες – τότε το σύνολο της καθαρής και φθηνής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 2.520 γιγαβατώρες.

Πρόκειται επίσης για ρεκόρ συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες της περσινής χρονιάς. Το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής για τον Δεκέμβριο (συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών σταθμών και των μονάδων φυσικού αερίου) ήταν στις 4.880 γιγαβατώρες και ήταν η δεύτερη υψηλότερη απόδοση μετά τον καυτό Ιούλιο με 4.890 γιγαβατώρες.

Ως προς τις επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας από τη συμμετοχή-ρεκόρ των ΑΠΕ τον περασμένο μήνα, αυτές είναι θετικές για τους τελικούς καταναλωτές. Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ τον Δεκέμβριο στη χώρα μας θα έφτανε τα 315 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα), έναντι των 235 ευρώ/MWh στα οποία τελικά διαμορφώθηκε, σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία Ελπίδα: Θα παγώσει όλη η Αθήνα – Έρχεται 24ωρη χιονόπτωση

Survivor Spoiler: «Η Μυριέλλα μας έχει τρελάνει», «η Ασημίνα να ηρεμήσει» και μια ποινή που έρχεται

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού περιμένουμε το περισσότερο χιόνι στην Αττική – Πόσο θα ρίξει στο Σύνταγμα

Στο μικροσκόπιο της εφορίας ο Αλέξης Βλαβιανός και ο Γιάννης Μωράκης