ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει προχωρήσει, αλλά παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
AP

Την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 2 Φεβρουαρίου του 2012. Ο ESM είναι το ευρωπαϊκό εργαλείο, με το οποίο διασώθηκε η Ελλάδα από την πτώχευση και πλέον όπως λέει στη συνέντευξή του στα Νέα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει βάσιμες προοπτικές να μπει σε τροχιά μεγαλύτερης ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία ήταν μεγαλύτερα, τόσο από δημοσιονομικής πλευράς όσο και εμπορικής καθώς και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας. Οπότε και το μέγεθος και η διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοδότησης – το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον κόσμο – ήταν επίσης μεγαλύτερο.

Ωστόσο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει πως έκτοτε η Ελλάδα έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Και παρότι παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι, η χώρα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της, εκσυγχρόνισε τον δημόσιο τομέα της, εξισορρόπησε το συνταξιοδοτικό και φορολογικό της σύστημα και ενίσχυσε τα δημόσια οικονομικά της. Ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές με ένα πολύ καλό επιτόκιο και τα κατάφερνε αρκετά καλά, μέχρι που την χτύπησε η πανδημία κορωνοϊού.

Όπως επισημαίνει, το κλειδί της επιτυχίας ήταν η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, από την οποία επωφελήθηκαν όλοι οι πολίτες της.

«Καταφέραμε να κρατήσουμε όλες τις χώρες στην ευρωζώνη, πετυχαίνοντας τον ύψιστο στόχο μας. Εάν το EFSF και ο ESM δεν είχαν δημιουργηθεί, και αν οι χώρες δεν είχαν αποταθεί σε αυτούς για τα προβλήματά τους, θα είχαν εξαναγκαστεί σε έξοδο και η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Αυτό απετράπη», αναφέρει.