ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Δεν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης

Ισπανία: Δεν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης

Για μια ακόμα φορά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα σε μηχανισμό στήριξης.

«Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε», διεμήνυσε ο κ. Ραχόι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια για την Ισπανία.

Δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια για την Ισπανία» σημείωσε.

Ο κ. Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη, επισήμανε όμως πως υπάρχει «μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις, που ξέρει τι πρέπει να κάνει, που ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι που εξέφρασαν και οι δύο την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση στην Ισπανία.

«Η Ισπανία ξέρει τι πρέπει να κάνει. Πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το έλλειμμα, να ξεκινήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενεργήσει έτσι ώστε η Ισπανία να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Από την πλευρά του, ο Τουσκ χαιρέτισε τις ενέργειες του Ισπανού ομολόγου του: «Ο κατάλογος των δράσεων που ανέλαβε η ισπανική κυβέρνηση είναι εντυπωσιακός. Αξίζει να το σεβαστούμε. Παρατηρούμε με θαυμασμό την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο αξίζει το σεβασμό όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Ραχόι.

Από την πλευρά της η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να μη στραγγαλιστεί η ανάπτυξη στην Ισπανία. «Νομίζω ότι η Ισπανία έκανε, κάνει σήμερα, και θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές προσπάθειες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει κάνει η Ισπανία είναι αξιέπαινο, θα πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να γίνει σε συνεργασία, συντονισμό, σε καλή συνεννόηση με τα μέλη της ζώνης του ευρώ, με καλό συγχρονισμό και με καλή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνέπεια, και σε χρονικό διάστημα επαρκές για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα στραγγαλίσει την ανάπτυξη».