ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό μπλόκο στις Golden Visa για Ρώσους – Οι 599 Χρυσές Βίζες που έχει εκδώσει η Ελλάδα

Ευρωπαϊκό μπλόκο στις Golden Visa για Ρώσους
Ευρωπαϊκό μπλόκο στις Golden Visa για Ρώσους
INTIME

Στις 599 ανέρχονται οι Χρυσές Βίζες που έχει εκδώσει η Ελλάδα για Ρώσους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα ή άλλα assets στη χώρα μας, ωστόσο λόγω των κυρώσεων της ΕΕ δεν αναμένεται να εκδοθούν νέες Golden Visa σε Ρώσους στον ορατό ορίζοντα.

Ενα νέο μπαράζ κυρώσεων σε βάρος τόσο της Ρωσίας όσο και της συνεργάτιδάς της Λευκορωσίας, καθώς και επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, μόλις λίγες ώρες αφότου η ΕΕ συμφώνησε με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αποκλείσουν «επιλεγμένες» ρωσικές τράπεζες από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οπως επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ επιστρατεύει για πρώτη φορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση όπλων και εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση· παράλληλα, κλείνει τον εναέριο χώρο της σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ ολιγαρχών· και τέλος, απαγορεύει την προπαγανδιστική μιντιακή μηχανή του Κρεμλίνου: το δίκτυο Russia Today, το πρακτορείο Sputnik και οι θυγατρικές τους «δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να σπείρουν διχασμό στην Ενωσή μας».

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, η Επιτροπή θέλει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, και να δαπανήσει επιπλέον 50 εκατομμύρια σε άλλου είδους εξοπλισμό για τη χώρα, όπως τα ιατρικά εφόδια.

Τα πρώτα 24ωρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον υπολείπονταν των ουκρανικών προσδοκιών. Σύμφωνα ωστόσο με ευρωπαίους αξιωματούχους, η ηγεσία του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και η δραματική παρέμβαση που έκανε, μέσω βίντεο, το βράδυ της Πέμπτης, στη Σύνοδο Κορυφής των «27», η προειδοποίησή του ότι με το Κίεβο περικυκλωμένο, ίσως αυτή να ήταν η τελευταία φορά που μιλούσε στους ευρωπαίους ηγέτες, «έκανε τη διαφορά ώστε να δημιουργηθεί αυτή η δυναμική που βλέπουμε σήμερα». Και οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που αντιστέκονταν στην εκδίωξη της Ρωσίας από τον SWIFT, Ουγγαρία, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία και Γερμανία, ήραν σταδιακά τις αντιρρήσεις τους. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, λοιπόν, προαναγγέλθηκε τόσο ο αποκλεισμός από τον μηχανισμό όλων των ρωσικών τραπεζών οι οποίες έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, όσο και η επιβολή «περιοριστικών μέτρων» ώστε να μην μπορεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αναπτύξει τα (ύψους 500 δισ. δολαρίων) συναλλαγματικά αποθέματά της «με τρόπους που υπονομεύουν τις επιπτώσεις» των δυτικών κυρώσεων.

Φρένο στα «χρυσά διαβατήρια»

Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα προχωρήσειο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αναστολή αφορά και σε υπό εξέταση άδειες και σε νέα αιτήματα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν θα εξετάζονται μέχρι νεωτέρας αιτήσεις για άδειες διαμονής της κατηγορίας «στελέχη επιχειρήσεων» για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες το μεσημέρι, οι ηγέτες της Δύσης προανήγγειλαν μέτρα «με στόχο τον περιορισμό της πώλησης της υπηκοότητας, μέσω των διαβόητων “χρυσών διαβατηρίων” που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που διατηρούν σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνονται πολίτες των χωρών μας και να αποκτούν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα».

Στην κοινή δήλωση που έκανε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Ζοζέπ Μπορέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο, μιλώντας ειδικότερα για περιοριστικά μέτρα που θα βάλουν τέλος στις εξαγωγές πολλών λευκορωσικών προϊόντων, «από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το σκυρόδεμα, τον σίδηρο και τον χάλυβα», καθώς και κυρώσεις σε βάρος των Λευκορώσων που βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει έναν «κατάλογο στόχων», με ονόματα ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι θα στοχοποιηθούν με κυρώσεις τους ερχόμενους μήνες – σύμφωνα με τη βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται κάθε μερικές εβδομάδες και οι πάμπλουτοι σύμμαχοι του Πούτιν δεν θα έχουν πια «πουθενά να κρυφτούν».