ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επτά ρωσικές τράπεζες αφαιρέθηκαν από το σύστημα SWIFT

SWIFT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επτά ρωσικές τράπεζες αφαιρέθηκαν από το σύστημα SWIFT, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η SWIFT ανέφερε:
«Οι διπλωματικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεννόηση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγκάζουν το σύστημα SWIFT να εντείνει τις προσπάθειές της για να τερματιστεί αυτή η κρίση, ζητώντας από εμάς να αποσυνδέσουμε επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα συμμορφωθούμε πλήρως με τις ισχύουσες κυρώσεις».

Η δήλωση συνέχισε λέγοντας: «Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη νομική οδηγία του κανονισμού (ΕΕ) 2022/345 του Συμβουλίου της ΕΕ της 1ης Μαρτίου 2022, θα αποσυνδέσουμε επτά ρωσικές οντότιτες (και τις καθορισμένες θυγατρικές τους με έδρα τη Ρωσία) από το Δίκτυο SWIFT. Αυτός ο κανονισμός απαιτεί από εμάς να αποσυνδέσουμε τις ταυτοποιημένες οντότητες στις 12 Μαρτίου 2022 και θα το πράξουμε αναλόγως. Η κοινότητα του SWIFT θα ενημερώνεται τακτικά μέσα από ποικίλα κανάλια, συμπεριλαμβανομένης της ενότητας πελατών στο swift.com."

Την Τετάρτη σε δήλωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ ανέφερε ότι οι ρωσικές τράπεζες που αφαιρέθηκαν από το SWIFT είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) και VTB BANK.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ανέφεραν σε κοινή δήλωση το Σάββατο ότι θα αποσυνδέσουν «επιλεγμένες» ρωσικές τράπεζες από το SWIFT προκειμένου να τιμωρήσουν τη Ρωσία για εισβολή στη γείτονά της.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν κατά Ρωσίας: «Συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»