ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές Καυσίμων – Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος να ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ η βενζίνη

Τιμές Καυσίμων – Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος να ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ η βενζίνη
ΙΝΤΙΜΕ

Την ανίουσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές - Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΠρατηριούχωνΓιώργος Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr

Οι τιμές που ανεβαίνουν διαρκώς, οι μισθοί που παραμένουν στα ίδια επίπεδα και οι νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, προβληματίζουν έντονα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συγκρίσεις τιμών σε βενζινάδικα και σουπερμάρκετ δείχνουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αναμένεται αν συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, πιέζοντας προς το ψυχολογικό όριο των 2,5 ευρώ στην αμόλυβδη. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πριν από έναν χρόνο ήταν 1,417 και φέτος έχει σκαρφαλώσει στο 2,005 και σε ορισμένα μέρη πολύ υψηλότερα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα και στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να στηρίζουν όσους πλήττονται από την ακρίβεια, χωρίς ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω η δημοσιονομική σταθερότητα.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, ανέφερε πως τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Τέλος και αρχή της επόμενης εβδομάδας με το ρυθμό που ανεβαίνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο. Ανά δύο ημέρες παίρνει αύξηση δέκα λεπτά. Παράλληλα στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες αύξηση 20 λεπτών. Όλα είναι ανοιχτά σύμφωνα με του ρυθμούς που κινούνται σήμερα οι τιμές της βενζίνης δεν αποκλείεται να δούμε και μεγαλύτερες αυξήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, o Γιώργος Ασμάτογλου.

Δούκας στο Newsbomb.gr: Πόση επάρκεια φυσικού αερίου έχει η Ελλάδα αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν

Για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μίλησε στο Newsbomb.gr o κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία που είναι και το χειρότερο σενάριο τότε έχουμε επάρκεια για τον επόμενο μήνα και από εκεί θα το βλέπουμε μήνα - μήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που βγήκε χθες ο Σολτς και είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Δεν είμαστε να σταματήσουμε μια εξάρτηση μισού αιώνα μέσα σε λίγες ημέρες. Επίσης υπάρχει λόγος που το SWIFT δεν έγινε γενικευμένα σε όλες τις ρωσικές τράπεζες».

Και πρόσθεσε: «υπάρχουν προβλέψεις που αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπορεί να πάμε σε τριπλασιασμό στις τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με τις σημερινές. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι από τον Ιανουάριου οι τιμή του φυσικού αερίου είναι 70% πάνω. Η ενέργεια είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουμε επάρκεια».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εφεδρείες του ελληνικού συστήματος πέρα από τις αποθήκες ΥΦΑ της Ρεβυθούσας περιλαμβάνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ και την Τουρκία καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.800 μεγαβάτ, με καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ. Αποφασιστικός θα είναι και ο ρόλος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες -όπως διευκρινίζουν πηγές της επιχείρησης- μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης καθώς δεν έχουν τεχνικά τη δυνατότητα, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου, να αυξομειώνουν την παραγωγή τους για να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του δικτύου και τις διακυμάνσεις της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών (δυνατότητα ευελιξίας έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά). Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για βλάβες που θα έθεταν τις μονάδες επί αρκετές ημέρες εκτός λειτουργίας.