ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Γεμίσματα με «δώρο» για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Ειδικά για τα καύσιμα των οχημάτων η κυβερνητική επιδότηση με τις σημερινές τιμές οδηγεί σε μια επιδ
Ειδικά για τα καύσιμα των οχημάτων η κυβερνητική επιδότηση με τις σημερινές τιμές οδηγεί σε μια επιδότησή 360 ευρώ ανά δικαιούχο οχήματος
INTIME

Άνθρακας αποδείχθηκε το κυβερνητικό πακέτο ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας για τα νοικοκυριά, αφενός διότι καλύπτει μόλις 1 στους 4 πολίτες, αφετέρου διότι μοιάζει με φιλοδώρημα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα τρίμηνο πρόγραμμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που έχει στόχο τη στήριξη 3,2 εκατομμυρίων πολιτών. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη και σε νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν:

  • Τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων.
  • Τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.
  • Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα.

Ειδικά για τα καύσιμα των οχημάτων η κυβερνητική επιδότηση με τις σημερινές τιμές ισοδυναμεί με μια επιδότησή 36 ευρώ ανά δικαιούχο οχήματος (αμόλυβδη βενζίνη).

Για κάποιον που έχει ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων ισοδυναμεί ουσιαστικά με μισό γέμισμα δωρεάν.

Προσοχή! Όπως διευκρινίζεται από την Κυβέρνηση, το κράτος δεν θα δώσει χρήματα για να καλύψει 180 λίτρα το τρίμηνο, αλλά για να καλύψει μέρος της αυξησης σε αυτά τα λίτρα.

Η επιδότηση στα καύσιμα θα γίνει με χρέωση του ποσού της επιδότησης στο «ψηφιακό πορτοφόλι» των δικαιούχων, στα πρότυπα του freedom pass. Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και θα δημιουργείται με το ΑΜΚΑ κάθε πολίτη, μέσω του gov.gr.

Η προπληρωμένη κάρτα θα περιέχει ένα ποσό που θα προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου και την κατοχή αυτοκινήτου.

Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 λεπτών το λίτρο, ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης θα είναι για 180 λίτρα το τρίμηνο, δηλαδή για 60 λίτρα τον μήνα.

Το ποσό που θα περιέχει η «κάρτα» του δικαιούχου θα μπορεί να το εξαργυρώσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα τροφίμων κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για αύξηση της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών. Πηγές θέλουν να ξεπερνά τα 55 ευρώ στο συνολικό ποσό του λογαριασμού του Απριλίου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή μέχρι τις 300 kWh και θα αφορά τα τιμολόγια των κύριων κατοικιών.

Αλλά αυτό γίνεται διότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την αρχή του μήνα και οι επερχόμενοι λογαριασμοί ρεύματος θα «κόβουν την ανάσα».

Για να γίνει αντιληπτό, μετά την επιχορήγηση του Απριλίου και πάλι ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου.