ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο οδηγός των πληρωμών και των εκπτώσεων

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο οδηγός των πληρωμών και των εκπτώσεων
Ξεκινά ο προγραμματισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ξεκινά ο προγραμματισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών

Ένα νέο τοπίο για τους φορολογούμενους όσον αφορά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και της επιστρεπτέας προκαταβολής φέρνουν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών καθώς πλησιάζει ο Μάιος οπότε και θα πρέπει να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των πληρωμών προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ με τα «ραβασάκια» να φτάνουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα, η τελευταία απόφαση του ΥΠΟΙΚ δίνει το δικαίωμα πληρωμής σε 10 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερος για 8 στους 10 φορολογούμενους ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης της πληρωμής με έως και 24 δόσεις, για τις οποίες, όμως, προβλέπεται ετήσιο επιτόκιο περίπου στο 5%. Παράλληλα οι τράπεζες προσφέρουν και τη λύση με πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.

Για τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι μπορούν να τον πληρώσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Για όσους επιλέξουν εφάπαξ πληρωμή προβλέπεται έκπτωση 3% ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τέλος, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής αυξήθηκε στις 96 από 60 που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Παράλληλα για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει νέα δίμηνη παράταση μέχρι τον Μάιο, προκειμένου οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν σε δόσεις την οφειλή ή αν θα την καταβάλλουν εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση 15%.

Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των φορολογικών δηλώσεων

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.