ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πλήρως αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το πο
Επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους
INTIME

Μια νέα ψηφιακή και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες δρομολογεί η ΑΑΔΕ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή.

Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022, η Αρχή θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Με τη νέα διαδικασία αναμένεται να περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω ψηφιακών συναλλαγών και να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της πανδημίας.

Να σημειωθεί πως στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που μια επιχείρηση έπρεπε να περιμένει ακόμη και τρία χρόνια για να πάρει πίσω τον ΦΠΑ από την εφορία.

Παράλληλα, υπάρχουν υποθέσεις φορολογουμένων που έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, αλλά για λόγους νομικούς δικαιούνται την επιστροφή ΦΠΑ, οι οποίες είναι πάνω από μια πενταετία παγωμένες, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις υποθέσεις.