ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο - Προς επενδυτική βαθμίδα

Τέλος το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο - Προς επενδυτική βαθμίδα

Toν Ιούνιο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους υπάρχει ήδη υπάρχει ήδη συναίνεση μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών της για να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Bloomberg στόχος της Ελλάδας είναι η έξοδος τον Αύγουστο από το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, μετά τη διάσωση από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση που θα σήμανε και επίσημα το τέλος της δεκαετούς κρίσης.

Τι είναι το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας»

Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα η Ελλάδα στοχεύει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογά της και εξηγεί τι είναι το λεγόμενο καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», το οποίο επιβλήθηκε από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ταμείο διάσωσης της περιοχής.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης ότι οι παλιές κακές μέρες της κρίσης χρέους ανήκουν πλέον στο παρελθόν και επιχειρεί να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός ότι η Αθήνα αυτή την εβδομάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή των έκτακτων δανείων που χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Επίσης γίνεται λόγος για την αποπληρωμή με επιταχυνόμενο ρυθμό ορισμένων διμερών δανείων που συμφωνήθηκαν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2010 στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας διάσωσης. Η συνολική αξία όλων των δόσεων της ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 5,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με τους όρους του τρέχοντος προγράμματος.

Ορόσημο

Σημειώνεται πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη Δευτέρα την αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ και όπως τόνισε με αφορμή το γεγονός αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη». Όπως σημείωσε στην δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών «πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, «στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας». Επίσης ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η αποπληρωμή του ΔΝΤ ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Και η ανακοίνωση καταλήγει «συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».