ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δίκη της Folli Follie, οι μέτοχοι του Πανθεσσαλικού και η αποεπένδυση της Trastor

Η δίκη της Folli Follie, οι μέτοχοι του Πανθεσσαλικού και η αποεπένδυση της Trastor

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η δίκη της Folli Follie

Για όσους αναρωτιούνται που βρίσκεται η δίκη της Folli Follie, να σας ενημερώσουμε πως η διαδικασία σέρνεται. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι δικηγόροι των 13 κατηγορουμένων προσπαθούν να πείσουν την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας πως η κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση που έχει αποδοθεί στους πρώην διοικούντες την εισηγμένη δεν ευσταθεί. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγός του, Καίτη καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ομίλου της Folli Follie, φέρονται να εξωράιζαν επί σειρά ετών τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να προκλήθηκε από τις πράξεις τους ζημία τουλάχιστον 413 εκατ. ευρώ, το ακριβές ύψος της οποίας όμως δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί. Καθώς προς το παρόν το βάρος έχει πέσει στην κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση, θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκινήσει στο δικαστήριο η εξέταση των άλλων κακουργημάτων όπως η πλαστογραφία, η απάτη, η χειραγώγηση αγοράς, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας, κ.α..

Το Πανθεσσαλικό

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Δήμο Βόλου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση της Πανθεσσαλικό Ανώνυμη Εταιρεία, του φορέα που θα αναλάβει τη χρήση και εκμετάλλευση του σταδίου ως αθλητικού κέντρου του νομού και της ευρύτερης περιφέρειας Θεσσαλίας, την εκμίσθωση του αγωνιστικού χώρου και των εγκαταστάσεων σε σωματεία για την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ποδοσφαίρου, την εκμετάλλευση όλων των χώρων του σταδίου για εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων στίβου και την προετοιμασία και προπόνηση αθλητών και σωματείων, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κ.α.. Η Πανθεσσαλικό Ανώνυμη Εταιρεία θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 400.000 ευρώ. Ο Δήμος Βόλου θα καταβάλει το 90,5%, ήτοι 362.000 ευρώ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα καταβάλει το 7,5%, ήτοι 30.000 ευρώ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας το 2%, ήτοι 8.000 ευρώ. Αν και ακούγεται περίεργη η μετοχική παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στο Πανθεσσαλικό, ωστόσο οι ιθύνοντες του Επιμελητηρίου υποστηρίζουν πως συνάδει με την αποστολή του και συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα μέλη του και στην στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η Ernst & Young

Φορολογικές εκπτώσεις 1,2 εκατ. ευρώ κλείδωσε η Ernst & Young Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, καθώς της αναγνωρίσθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης ισόποσου ύψους δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Οι εν λόγω πιστοποιημένες δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας αφορούσαν στην εταιρική χρήση 01.07.2019 – 30.06.2020 και σχετίζονταν με τα έργα ChangeInsights, EY Predict, SCIP και Smart Assets που ολοκλήρωσε η Ernst & Young. Να σημειωθεί πως η Ernst & Young Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών κατέβαλε φόρο εισοδήματος 3,2 εκατ. ευρώ στην εταιρική χρήση 01.07.2019 – 30.06.2020 και 1,7 εκατ. ευρώ στην εταιρική χρήση 01.07.2020– 30.06.2021. Οπότε η συγκεκριμένη φορολογική έκπτωση θα περιορίσει σημαντικά τις πληρωμές φόρων για την περίοδο 01.07.2021– 30.06.2022.

Στρατηγική αποεπένδυση

Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν η Trastor απέκτησε ακινήτου επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στο Χαλάνδρι έναντι 780.000 ευρώ. Το κέρδος από την αγορά αυτή ήταν μεγάλο, καθώς σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που διενήργησαν ανεξάρτητοι εκτιμητές, η εκτιμηθείσα αξία του ακινήτου ανερχόταν σε ποσό 830.000 ευρώ. Δηλαδή η Trastorτο αγόρασε 50.000 ευρώ φθηνότερα. Χθες έγινε γνωστό πως το ακίνητο 320,43 τ.μ. που στεγάζει υποκατάστημα της HSBC πωλήθηκε έναντι συνολικού τιμήματος 1,075 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε μια πενταετία η Trastor έβγαλε κέρδος 38% από την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου. H εν λόγω πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής αποεπένδυσης της Trastor από συγκεκριμένα ακίνητα, με σκοπό να κατοχυρώσει υπεραξίες για τους μετόχους της, δηλαδή ουσιαστικά για την Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτει το 97% της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.