ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκτίναξη συνδρομητών της COSMOTE TV, οι fintech ελεύσεις και η κραυγή αγωνίας της ΡΑΕ

Η εκτίναξη συνδρομητών της COSMOTE TV, οι fintech ελεύσεις και η κραυγή αγωνίας της ΡΑΕ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Κραυγή αγωνίας

Στο υπόμνημα που κατέθεσε χθες στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας δεν εμπεριέχονται μόνον οι εκτιμήσεις για τα υπερ- κέρδη των παραγωγών ενέργειας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Στη σελίδα 54 του υπομνήματος εμπεριέχεται μια αναφορά που πραγματικά προβληματίζει και εμείς την εκλαμβάνουμε ως κραυγή αγωνίας. Ως εκ τούτου την παραθέτουμε αυτούσια: «Συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση από τη ΡΑΕ των αρμοδιοτήτων της συνιστά η άμεση επίλυση του χρόνιου και οξύτατου προβλήματος υποστελέχωσης και υπο-αμοιβής των υπαλλήλων της Αρχής. Το εν λόγω πρόβλημα έχει πλέον προσλάβει πλέον δραματικές διαστάσεις ώστε να απειλείται η ίδια η λειτουργία του θεσμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, σε σύνολο 210 υπαλλήλων που απαιτούνται για την άσκηση από τη ΡΑΕ των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων της, υπηρετούν σήμερα στην Αρχή μόλις 45! Περαιτέρω, στην Αρχή εργάζονται -μέχρι τις 31.12.2022- ακόμη 55 στελέχη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Προφανώς, οι ιδιαζόντως απαιτητικές συνθήκες εργασίας στη ΡΑΕ, λόγω της αυξημένης προσωπικής ευθύνης των υπαλλήλων της, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτέρως υψηλές αμοιβές που παρέχουν όλες ανεξαιρέτως οι ενεργειακές επιχειρήσεις (ακόμη και οι δημόσιου χαρακτήρα, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ κλπ.), έχουν περιφέρει την Αρχή σε απόλυτη αδυναμία προσέλκυσης ικανών στελεχών, που θα εργασθούν με ανεξαρτησία και σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, από το 2021 έχουν αποχωρήσει από τη ΡΑΕ 25 στελέχη της για να εργασθούν στην ενεργειακή αγορά με πολλαπλάσιους μισθούς. Αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης της Πολιτείας για ενδυνάμωση της ΡΑΕ και των Ανεξάρτητων Αρχών».

Εκτίναξη συνδρομητών

Σχεδόν 160 συνδρομητές την ημέρα ή 6,6 συνδρομητές ανά ώρα κέρδιζε η COSMOTE TV μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. Στις 31 Μαρτίου 2022, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης της COSMOTE TV ανερχόταν σε 637 χιλιάδες, αυξημένος κατά 58.658 ή 10,2% σε ετήσια βάση. Η Cosmote TV έχει κερδίσει νέες συνδέσεις κυρίως λόγω των επενδύσεων της σε πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο. Και το κέρδος ήδη φάνηκε και από τις συμφωνίες που εξασφάλισε με τις ελληνικές ομάδες της Superleague για την αποκλειστική μετάδοση των εντός έδρας αγώνων τους.

Πρακτική άσκηση στο χρέος

Μας υποδείχθηκε μια πτυχή του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η οποία έχει ειδικό χαρακτήρα. Πρόκειται για το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου που αφορά στην απασχόληση φοιτητών και ασκούμενων δικηγόρων στον ΟΔΔΗΧ. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να δέχεται στις υπηρεσίες του προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για πρακτική άσκηση διάρκειας ορισμένου χρόνου, αρκεί να σπουδάζουν σε γνωστικά αντικείμενα συναφή με τις δραστηριότητες του ΟΔΔΗΧ, ήτοι σπουδές οικονομικών επιστημών, πληροφορικής, νομικής ή δημόσιας διοίκησης. Για την επιλογή των φοιτητών θα αναρτάται ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΔΔΗΧ με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω της υποβολής αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η δε επιλογή θα γίνεται με απόφαση του ΔΣ, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή. Μεταξύ των φοιτητών και του ΟΔΔΗΧ θα υπογράφεται σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Τέλος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορεί να απασχολεί μέχρι και δύο ασκούμενους δικηγόρους στο Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.

Fintech ελεύσεις

Όσοι δεν ασχολούνται με το διεθνές fintech οικοσύστημα, είναι αρκετά πιθανό να μη γνωρίζουν την σουηδική Klarna, η οποία έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο -βάσει αποτίμησης- fintech startup παγκοσμίως. Η αποτίμηση της εκτιμάται ότι πλησιάζει στα 60 δισ. δολάρια δεδομένου ότι οι επενδυτές βλέπουν την πετυχημένη πορεία του μοντέλου της, το οποίο αποκαλείται buy now pay later (BNPL). Στα ελληνικά, το BNPL είναι πρακτικά η δυνατότητα που δίνεται σε εταιρείες λιανικής (online και offline) να προσφέρουν άτοκες δόσεις στους καταναλωτές με το ρίσκο να το αναλαμβάνει μία εταιρεία όπως η Klarna. Γιατί κάνουμε την εν λόγω εισαγωγή; Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η Klarna ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διάθεση των υπηρεσιών της και στην Ελλάδα. Και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα.

Η Starlink -επιτέλους- ξεκίνησε

Πολύς λόγος έχει γίνει και στην Ελλάδα για τη διάθεση υπηρεσιών δορυφορικού Internet από την Starlink, την οποία ελέγχει η SpaceX του γνωστού Elon Musk. Η εμπορική διάθεση αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, αλλά υπήρξε μία καθυστέρηση και φθάσαμε μέχρι τον Μάιο για να αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό όσοι είχαν κάνει προπαραγγελία. Πλέον, στον χάρτη της Starlink η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως χώρα όπου είναι διαθέσιμη η υπηρεσία. Το κόστος δεν είναι πάντως μικρό. Η μηνιαία συνδρομή είναι στα 99 ευρώ, ενώ για την απόκτηση του εξοπλισμού ο καταναλωτής θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 654 ευρώ, καθώς και τα έξοδα αποστολής του που ανέρχονται στα 85 ευρώ. Αν και οι ταχύτητες του δορυφορικού Internet της Starlink στο εξωτερικό κυμαίνονται μεταξύ 50 και 150 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων, στην Ελλάδα, ορισμένοι χρήστες που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία, υποστηρίζουν πως έχουν ταχύτητες έως και 400Mbps.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.