ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ κατά του ξεπλύματος, η αναβάθμιση του ΔΑΠΕΕΠ και το ΔΝΤ

Το νέο εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ κατά του ξεπλύματος, η αναβάθμιση του ΔΑΠΕΕΠ και το ΔΝΤ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αναβάθμιση του ΔΑΠΕΕΠ

Σημαντικές αλλαγές επήλθαν προ ημερών στο καταστατικό του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ), του φορέα που διαχειρίζεται τις ΑΠΕ και την Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος, καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ο εκπλειστηριαστής των δικαιωμάτων ρύπων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ)των παραγωγών ΑΠΕ. Αποτελεί την μετεξέλιξη του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) και δημιουργήθηκε με σκοπό να ικανοποιήσει τις προκλήσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με τις προαναφερόμενες αλλαγές στο καταστατικό του ΔΑΠΕΕΠ εμπλουτίσθηκε δραστικά ο σκοπός του, προκειμένου να μπορεί μεταξύ άλλων να συνεργάζεται με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, να ενεργεί ως σημείο επαφής για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να διαχειρίζεται λειτουργικές ενισχύσεις κάθε φύσης στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας και στον τομέα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ, να υπολογίζει το συνολικό μείγμα καυσίμων κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και το υπολειπόμενο μείγμα καυσίμων της χώρας, κ.α.. Μιλάμε για αναβάθμιση ουσίας του ΔΑΠΕΕΠ, η οποία δεν περνά απαρατήρητη.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Λίγο μετά τις 25 Μαΐου αναμένεται να συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η ετήσια απολογιστική έκθεση του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί οι διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση της εν λόγω έκθεσης να έγιναν μέσα στο Μάρτιο, ωστόσο πριν εισαχθεί προς συζήτηση στο ΔΣ του Ταμείου ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, αρκετά χρονοβόρα. Σε σχέση με το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ δεν είναι απόλυτα καθησυχαστικό, καθώς υποστηρίζει πως παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και την επαγγελματική διαχείριση του χρέους από τον ΟΔΔΗΧ, σε περίπτωση έντονου κλυδωνισμού των αγορών και ειδικά μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, η εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Στο στόχαστρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρονται να έχουν μπει δαπάνες των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης που διέπονται από ειδικές διατάξεις των νόμων 4662/2020, 4674/2020 και 4686/2020. Βλέπετε οι συγκεκριμένες δαπάνες ολοκληρώθηκαν με επείγουσες διαδικασίες και δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες και διαφανείς. Σε αυτές περιλαμβάνεται και προμήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 2 εκατ. ευρώ που λόγω έλλειψης κονδυλίων καλύφθηκε από τον Προϋπολογισμό της Βουλής. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δείξει ειδικό ενδιαφέρον.

Διαβούλευση Παρασκευιάτικα

Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων της ΕΕ θα διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας για το ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος. Τα θέματα στα οποία εστιάζει η Γαλλική Προεδρία είναι οι υπόχρεες οντότητες, οι διοικητικές κυρώσεις και τα μέτρα καταστολής, οι ορισμοί, οι εσωτερικές διαδικασίες, οι έλεγχοι των υπόχρεων οντοτήτων και η λειτουργία των εθνικών Αρχών για το Ξέπλυμα Χρήματος. Να σημειωθεί πως η ΕΕ την τελευταία διετία κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ δρομολογεί τη θέσπιση μιας εποπτικής αρχής σε επίπεδο ΕΕ με άμεσες εποπτικές εξουσίες, αλλά και τη σύσταση μηχανισμού συντονισμού και στήριξης των εθνικών μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών (Αρχών για το Ξέπλυμα Χρήματος). Εν όψει της σημερινής συζήτησης στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους φορείς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος σχόλια επί των προτάσεων της Γαλλικής Προεδρίας προκειμένου να μεταφερθούν στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ. Τα σχόλια ζητήθηκαν στις 12 Μάιου, με διορία απάντησης λίγων ωρών, έως το μεσημέρι της 13η Μάιου. Ωστόσο, η ανταπόκριση ήταν ισχνή, καθώς οι φορείς δεν ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με το θέμα Παρασκευιάτικα …

Οι ενδιαφερόμενοι για την IFCACC

Μια ακόμη δομή στην οποία η ΕΕ επενδύει πολλά στην μάχη κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι το νεοσύστατο Κέντρο Οικονομικού Εγκλήματος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Interpol (IFCACC). Το σχετικό τμήμα της Interpol καλύπτει διαφορετικούς τύπους εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς δημοσίων αξιωματούχων, της μεγάλης διαφθοράς και υποθέσεων στις οποίες διαπιστώνεται «έλλειμμα» αθλητικής ακεραιότητας. Αναφερόμαστε στο IFCACC, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από Έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες να στελεχώσουν τη σχετική υπηρεσία της Interpol. Δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολη θα είναι η διαδικασία, αλλά αντιλαμβανόμαστε πως θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής.

Το κάλεσμα του Οδυσσέα

Στο Experience Park του Ελληνικού βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Οδυσσέας Αθανασίου, ο ισχυρός άνδρας της Lamda Development, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα μέσω του Instagram σε όλους προκειμένου να το επισκεφθούν. «Ελάτε να ζήσουμε στο σήμερα την εμπειρία του μέλλοντος και να δούμε το εμβληματικό έργο του Ελληνικού να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Μέσα από τεχνολογικά εκθέματα και ψηφιακές δράσεις δείτε τις καινοτομίες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Σας περιμένουμε να το ζήσουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να μπορεί να κρύψει το αίσθημα της υπερηφάνειάς του για το επίτευγμα αυτό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.