ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Apple, η CVC και η CHEP Ελλάς και η Sunshine Leases

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Apple, η CVC και η CHEP Ελλάς και η Sunshine Leases

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Εάν οι στόχοι που έχει θέσει η Διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιτευχθούν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μοιάζει τα επόμενα χρόνια με την Google, την Facebook και την Apple. Βλέπετε στόχος της Διοίκησης Περιστέρη είναι από το 2022 έως το 2029 τα EBITDA της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 22%, και από 165 εκατ. ευρώ το 2022 να ανέλθουν στα 700 εκατ. ευρώ το 2029. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος έχει επιτευχθεί μόνον από κολοσσούς όπως οι Google, Facebook και Apple. Είναι αυτό εφικτό; Την απάντηση την δίνει το παρελθόν. Την περίοδο 2007 -2021, ήτοι εν μέσω Μνημονίων και αθροιστικής ύφεσης 25% για το σύνολο της οικονομίας, η μέση αύξηση των EBITDA της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν 13%. Εάν λοιπόν επικρατήσει η κανονικότητα και δεν έχουμε νέα ύφεση και παρατράγουδα, το πλάνο Περιστέρη μάλλον βγαίνει. Πάντως, οι αναλυτές που μετείχαν χθες στην ενημέρωση της Διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έμειναν ικανοποιημένοι διότι άκουσαν σαφή νούμερα τόσο για τα λειτουργικά κέρδη, όσο και για τα έξοδα που αφορούν τις επενδύσεις.

Η CVC και η CHEP Ελλάς

Χθες έγινε γνωστό πως η CVC Capital Partners θα εξαγοράσει την Brambles, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ξύλινων παλετών, κιβωτίων και εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ο οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο των logistics διεθνώς. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας εταιρεία έχει αποτιμηθεί από την CVC Capital Partners κοντά στα 13,5 δισ. δολάρια. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Brambles μέσα από την επωνυμία CHEP διακινεί τα περισσότερα αγαθά σε περισσότερους ανθρώπους και σε περισσότερες τοποθεσίες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Η CHEP μέσω της CHEP Ελλάς Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης έχει παρουσία και στην Ελλάδα ήδη από το 1998. Η CHEP Ελλάς, που το 2020 είχε κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ περίπου δραστηριοποιείται στην αγορά, πώληση, εκμίσθωση, ενοικίαση και επισκευή εμπορευματοκιβωτίων και άλλου παρόμοιου εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές της καταστάσεις, το 2020 απασχολούσε στην Ελλάδα 13 άτομα προσωπικό. Σύντομα, τόσο η CHEP Ελλάς Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, όσο και το προσωπικό της θα περάσουν στη CVC Capital Partners. Έτσι, ο επενδυτικός κολοσσός που την τελευταία τριετία έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα, θα αποκτήσει -με έμμεσο τρόπο- δραστηριότητα στη χώρα μας και σε έναν ακόμη επιχειρηματικό κλάδο, αυτόν των logistics.

Διπλή διάψευση

Διπλή διάψευση, σε Ελλάδα και Κύπρο, δόθηκε σε ρεπορτάζ που μιλούσε αφενός για συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την Εθνική Τράπεζα και αφετέρου για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη νέα οντότητα που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Πρώτες διέψευσαν πηγές της Τράπεζας Κύπρου που δήλωσαν πως οι πληροφορίες για συγχώνευση με την Εθνική δεν ευσταθούν. Ακολούθως τοποθετήθηκε η Διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία εξέδωσε χρηματιστηριακή ανακοίνωση με την οποία «διαψεύδει κατηγορηματικά ως αναληθές σημερινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου περί συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου, την είσοδο στο σχήμα στρατηγικού επενδυτή και τον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής σημερινών μετόχων στην Εθνική Τράπεζα». Η πραγματικότητα είναι πως εν όψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η προσοχή όλων είναι στο πως θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ειδικά από την Εθνική Τράπεζα στην οποία διαθέτει το 40,3%, ήτοι μετοχές συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Και όπως φαίνεται ήδη ξεκίνησαν τα σενάρια…

Η Sunshine Leases

Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα χορήγησε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης στην υπό σύσταση εταιρεία Sunshine Leases Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Η εν λόγω εταιρεία προέκυψε από το σχέδιο σύμβασης διασπάσεων των Πειραιώς Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις, Πειραιώς Financial Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις και την Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις. Σύμφωνα με τον ισολογισμό μετασχηματισμού των διασπώμενων εταιρειών, η καθαρή αξία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που εισφέρονται στη Sunshine Leases ανέρχεται σε 19,2 εκατ. ευρώ και πρόκειται να κεφαλαιοποιηθούν στο σύνολό τους. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Sunshine Leases θα διαμορφωθεί σε 19,2 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 120.299.675 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,16 ευρώ εκάστη.

Τα Πόθεν Έσχες

Σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα περάσουν σήμερα τα προτεινόμενα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, μέλη της Γ΄ Μονάδας «Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη Μονάδα της Αρχής για το Ξέπλυμα είναι η λιγότερο προβεβλημένη, αν και επιτελεί κομβικό έργο. Μεταξύ άλλων επικουρεί και την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής. Αυτό γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις όταν αποδειχθεί πως η Επιτροπή του άρθρου 3Α’ του ν. 3213/2003 δεν έχει τον τρόπο να διασταυρώσει, με ίδια μέσα, στοιχεία για την πραγματική περιουσιακή κατάσταση πολιτικών προσώπων. Η στελέχωση λοιπόν της Γ΄ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων δεν πρέπει να περνάει στα ψιλά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.