ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν το 20% οι αθροιστικές απώλειες στην Wall Street – Σε «bear market» η αγορά

Νέες πιέσεις εκδηλώνονται στην Wall Street, λόγων των ανησυχιών για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση
Νέες πιέσεις εκδηλώνονται στην Wall Street, λόγων των ανησυχιών για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση
AP

Νέες πιέσεις εκδηλώνονται στην Wall Street, λόγων των ανησυχιών για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 20% από το υψηλό όλων των εποχών που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο 2022.

Έτσι, πλέον η Wall Street βρίσκεται επίσημα σε «bear market», καθώς είναι η πρώτη αθροιστική πτώση άνω του 20% που καταγράφει, μετά την ταχεία πτώση τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Dow Jones υποχωρεί 16% από τα υψηλά του και ο δείκτης Nasdaq 31% από τα υψηλά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Dow Jones θα κλείσει για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα με πτώση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1923.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μέση διάρκεια μιας «bear market» στην Wall Street διαρκεί ένα έτος και η σημερινή υποχώρηση έχει διαρκέσει μόνο για 100 ημέρες, επομένως θεωρούν πως η πτώση θα έχει συνέχεια.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικούς ρυθμούς θα σημάνουν και την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Η Federal Reserve, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις συνέπειες που αυτό θα έχει για τις αγορές μετοχών.

Αυτό σημαίνει μη επιβεβαίωση του λεγόμενου «Federal Reserve put option», της προσδοκίας των επενδυτών πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σπεύσει να σώσει τις αγορές από μια κατάρρευση.

Άλλωστε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αποκήρυξε την συγκεκριμένη ιδέα, λέγοντάς πως η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι άνευ όρων ανάγκη. Αυτό σημαίνει πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει μια ξεκάθαρη αλλαγή της τάσης του πληθωρισμού.