ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Game Changer ο Τσαμάζ, οι επενδυτές της κάνναβης και τα αποτελέσματα της Eurobank

Game Changer ο Τσαμάζ, οι επενδυτές της κάνναβης και τα αποτελέσματα της Eurobank

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Game Changer ο Τσαμάζ

Ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει συμπληρώσει 20 συναπτά χρόνια εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ. Τα 11 εξ αυτών στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου του Ομίλου, θέση στην οποία, όπως φαίνεται, θα παραμείνει αρκετά χρόνια ακόμη. Αν και στο τέλος του 2021 είχε ανακοινωθεί η ανανέωση της θητείας Τσαμάζ έως τις Ιουνίου 2024 με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο αυτό άλλαξε χθες με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΟΤΕ, η οποία και τροποποίησε και επέκτεινε τη σύμβασή του. Να σημειωθεί πως μέχρι και χθες το 51,5% των αμοιβών του επικεφαλής του ΟΤΕ ήταν σταθερές (βασικός μισθός, αποζημιώσεις από Δ.Σ., συνταξιοδοτικά προγράμματα κ.λπ.) και το 48,5% μεταβλητές αμοιβές, ήτοι μπόνους επίτευξης στόχων. Στη βάση αυτής της δομής αμοιβών , η οποία ίσχυε από το 2013, ο κ. Τζαμάζ έλαβε το 2021 ετήσιες αποδοχές 2,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η νέα σύμβαση του επικεφαλής του ΟΤΕ, την οποία ενέκριναν χθες οι μέτοχοι, παρέχει πρόσθετα κίνητρα. Αυτά δίνονται στη βάση του νέου προγράμματος Game Changer («Αλλάζοντας το Παιγνίδι»). Το πρόγραμμα κινήτρων Game Changer προβλέπει πως για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31η Δεκεμβρίου 2025 ο κ. Τσαμάζ θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να λαμβάνει σταδιακά bonus επιδόσεων που θα κλιμακώνεται από 50.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ. Προϋπόθεση για τη διενέργεια οποιωνδήποτε καταβολών του προγράμματος κινήτρων στον κ. Τσαμάζ είναι η επίτευξη μιας σημαντικής υπεραπόδοσης των στόχων σε σύγκριση με το επιχειρησιακό και οικονομικό πλάνο για την περίοδο 2022-2025. Δεδομένων των επιδόσεων του κ. Τσαμάζ την τελευταία 20ετία, θεωρούμε πως θα πετύχει τους στόχους του «Game Changer».

Το τρίμηνο της Eurobank

Δύο ήταν οι αξιοπρόσεκτες αναφορές στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Eurobank για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η μία αφορούσε στα έσοδα από τόκους και η άλλη στις προβλέψεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 σε 339 εκατ. ευρώ, οριακά υψηλότερα από τα 335 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου 2021. Και η επίδοση αυτή δείχνει εξαιρετική αντοχή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Και αναμφίβολα είναι κάτι το θετικό. Ωστόσο, αυτό που προβλημάτισε είναι οι χαμηλές προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους από δάνεια και απαιτήσεις πελατών που πήρε η τράπεζα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. Οι προβλέψεις αυτές ανήλθαν στα 62 εκατ. ευρώ, έναντι 131 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Eurobank ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, ceteris paribus, οι προβλέψεις ανέρχονται σχεδόν στο 10% του συνόλου των NPEs (62X4), δηλαδή εάν οι προβλέψεις δεν αυξηθούν, θα απαιτηθούν δέκα χρόνια για να καλύψουν τα «κακά» δάνεια.

ΝΥ και Ανατολική Μεσόγειος

Στην Νέα Υόρκη θα μεταβεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλή Λαζαράκου, όπου θα παραμείνει έως και την 1η Ιουνίου 2022. Η κ. Λαζαράκου θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο συνέδριο «New York - Mediterranean Business Summit» του Economist Impact, που θα πραγματοποιηθεί στο «Μεγάλο Μήλο» στις 31 Μαΐου 2022 και θα μιλήσει σε ενότητα με θέμα το οικονομικό τοπίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο επίκεντρο της ενότητας θα βρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εναλλακτικές και καινοτόμες χρηματοοικονομικές λύσεις. Στο ίδιο πάνελ θα μετάσχουν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Πρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γιώργος Θεοχαρίδης.

Οι επενδυτές της κάνναβης

Στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία δόθηκε πενταετής έγκριση εγκατάστασης για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην εταιρεία Canleaf Corporation προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία. Βάσει της άδειας που είχε εξασφαλίσει το 2020 η Canleaf Corporation θα ανέπτυσσε μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης εντός ενιαίας έκτασης 46,15231 στρεμμάτων στο Δήμο Πηνειού στο Νομό Ηλείας. Ωστόσο, η άδεια αυτή ανακλήθηκε. Γιατί; Διότι η εταιρεία δεν προσκόμισε τα έγγραφα (π.χ. συμβόλαια αγοράς, μίσθωσης κ.λπ.), που να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στην οποία θα εγκατασταθεί η μονάδα , καθώς και τη δυνατότητα χρήσης της συγκεκριμένης έκτασης. Να σημειωθεί πως η απόδειξη της δυνατότητας χρήσης της έκτασης με την προσκόμιση επικυρωμένου τίτλου κυριότητας ή σύμβασης μίσθωσης ή σύμβασης δωρεάν παραχώρησης, θεωρημένης από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία αποτελεί όρο και προϋπόθεση της έγκρισης εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης. Η Canleaf Corporation ιδρύθηκε από την Eva Fashion Limited με έδρα το Γιβραλτάρ και στη διοίκηση της μετέχουν ο Ισραηλινός ουκρανικής καταγωγής Βαντίμ Σουάρεφ, ο Έλληνας Μανώλης Μερτζανίδης και ο Ρώσος Σεργκέι Σουκχορούσκιν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του καναδικού Τύπου, ο Σουάρεφ, ο οποίος συνδέεται με ένα δίκτυο ρωσικών ψυχαγωγικών τηλεοπτικών καναλιών και ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, έχει κάνει και στο παρελθόν τον ενδιάμεσο σε επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.