ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλέψεις της Alpha Bank, οι σιωπηλοί δωρητές και η DBC Diadikasia

Οι προβλέψεις της Alpha Bank, οι σιωπηλοί δωρητές και η DBC Diadikasia

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το τρίμηνο της Alpha Bank

Δύο ήταν οι αξιοπρόσεκτες αναφορές στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η μία αφορούσε στα έσοδα από τόκους και η άλλη στις προβλέψεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 σε 283 εκατ. ευρώ, έναντι 396 εκατ. ευρώ στο πρώτο τριμήνου 2021. Και η επίδοση αυτή δεν περνά απαρατήρητη, σχετίζεται όμως με την επιθετική πολιτική της τράπεζας ως προς την αύξηση των μεριδίων αγοράς. Και παράλληλα, η Alpha Bank –όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες- «ποντάρει» στην αύξηση των επιτοκίων του ευρώ που θα αυξήσουν εμμέσως και το δικό της επιτοκιακό περιθώριο στο μέλλον. Ομοίως, εντύπωση προκάλεσαν οι χαμηλές προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους από δάνεια και απαιτήσεις πελατών που πήρε η τράπεζα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. Οι προβλέψεις αυτές ανήλθαν στα 50,5 εκατ. ευρώ, έναντι 72,5 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Alpha ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, ceteris paribus, οι προβλέψεις ανέρχονται σχεδόν στο 5% του συνόλου των NPEs (50,5X4). Προφανώς η τράπεζα αφενός υπολογίζει πως θα «ξεφορτωθεί» ένα σημαντικό κομμάτι κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του έτους και αφετέρου εκτιμά πως, παρά τον πληθωρισμό, οι χορηγήσεις θα «αντέξουν».

Οι σιωπηλοί δωρητές

Με δωρεές ιδιωτών έχει υποστηριχθεί η αναβάθμιση και η επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Και όπως πληροφορείται η στήλη, δύο εκ των δωρητών έχουν «High Profile», αλλά είναι εξαιρετικά σεμνοί όσον αφορά στο φιλανθρωπικό τους έργο. Αν και δώρισαν 50.000 ευρώ για το σύστημα δε θέλησαν να το καταστήσουν γνωστό. Πάντως, η δωρεά τους είναι εξαιρετικά ουσιαστική. Η επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας αναβαθμίζει το μητρώο καταγραφής των ανηλίκων που εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία ή ζουν σε ιδρύματα και πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία, αλλά κυρίως εκσυγχρονίζει την ηλεκτρονική διαδικασία για την επιλογή ανάδοχου ή θετού γονέα.

Η DBC Diadikasia

«Αιχμαλωτίζει τη ματιά» όσων διέρχονται την Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου η νέα μαρκίζα της εταιρείας συμβούλων Διαδικασία. Το νέο θηριώδες λογότυπο DBC Diadikasia, αντικατέστησε την παλιά διαφημιστική μαρκίζα που ανέγραφε Διαδικασία και έδωσε μια φρεσκάδα στο κτήριο που στεγάζει την εταιρεία συμβούλων. Να σημειωθεί πως η Διαδικασία κατέγραψε το 2021 κύκλο εργασιών 11,6 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζουμε εάν το 2022 εξελίσσεται ανάλογα θετικά για την εταιρεία, καθώς η καθυστέρηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και των εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ επιδρά στο συμβουλευτικό της έργο. Ανάλογες καθυστερήσεις καταγράφονται και στα μεγάλα συμβουλευτικά έργα των υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Προσλήψεις στο Παρά 5

Σε θυγατρική εταιρεία ομίλου ενεργειακών υποδομών που βρίσκεται στην τελική ευθεία της ιδιωτικοποίησης του, η διοίκηση προβαίνει σε αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών και ενώ η αγορά έχει κυριολεκτικά «καθίσει». Και όλα αυτά χωρίς τη σχετική ενημέρωση των αγοραστών (νέων ιδιοκτητών), οι οποίοι άλλον αριθμό εργαζομένων περιμένουν να βρουν στην εν λόγω εταιρεία κι άλλον θα βρουν τελικά. Θα περίμενε κανείς το υπουργείο Ενέργειας και κυρίως οι σημερινοί κάτοχοι των μετοχών του ομίλου ενεργειακών υποδομών να προστατεύσουν την αγοραπωλησία και το υψηλό τίμημα που έχουν ήδη προσφέρει οι ξένοι αγοραστές, βάζοντας φρένο στις πρακτικές αυτές. Αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο.

Οι Οδηγοί Βουνού

Στη σύσταση επιτροπής για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των Οδηγών Βουνού προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έργο της εν λόγω επιτροπής είναι η διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Οδηγών Βουνού και η δημιουργία προγράμματος σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Να σημειωθεί πως το σχετικό επάγγελμα του Οδηγού Βουνού έχει θεσπιστεί εδώ και 85 χρόνια. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Οδηγού Βουνού απαιτείται, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Ν.864/1937), έκδοση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Οδηγού Βουνού από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) που εκπροσωπεί αποκλειστικά στην Ελλάδα την ορειβασία, την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι σε όλες τους τις εκφάνσεις. Μετά λοιπόν από 85 χρόνια αποφασίσθηκε να υπάρξει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση επί του αντικειμένου. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως από τα 11 μέλη της επιτροπής για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των Οδηγών Βουνού, μόλις τα 4 μέλη είναι σχετικοί με την ορειβασία, την αναρρίχηση και τη διαχείριση καταφυγίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.