ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Glencore και ο Telis, οι δωροδοκίες που συγκλονίζουν και η συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου

H Glencore  και ο Telis, οι δωροδοκίες που συγκλονίζουν και η συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «στέλεχος 3»

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε εκτενής κάλυψη από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης της υπόθεσης της Glencore Plc, της εταιρείας που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη διακίνηση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών. Η Glencore Plc δήλωσε ένοχη για δωροδοκία σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και συμφώνησε να πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια ως συμβιβασμό στο πλαίσιο ερευνών αμερικανικών και βρετανικών αρχών για υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούσαν στην απόκτηση συμμετοχών της Glencore Plc στη Νιγηρία, το Καμερούν, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γουινέα, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι και το «στέλεχος 3». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το στέλεχος 3 Έλληνας και Βρετανός πολίτης, κάτοικος Ελβετίας, ήταν ανώτερο στέλεχος που εργαζόταν στο τμήμα χαλκού και ψευδαργύρου της Glencore από το 1993 περίπου έως το 2018 περίπου. Από τουλάχιστον το 2007 περίπου έως το 2018 ή περίπου, το στέλεχος 3 είχε έδρα στην Ελβετία». Για ποιον πρόκειται; Για τον Τέλη Μυστακίδη (Telis Mistakidis), τον έκτο μεγαλύτερο μέτοχο της Glencore Plc, ο οποίος διαθέτει το 3,38% των μετοχών του διεθνούς κολοσσού.

Δωροδοκίες που συγκλονίζουν

Για τις πράξεις του Τέλης και των συνεργατών του ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams ανέφερε τα εξής σε δήλωση του: «Το εύρος αυτού του εγκληματικού σχεδίου δωροδοκίας είναι συγκλονιστικό. Η Glencore πλήρωσε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει συμβόλαια πετρελαίου. Η Glencore πλήρωσε δωροδοκίες για να αποφύγει τους κρατικούς ελέγχους. Η Glencore δωροδόκησε δικαστές για να εξαφανίσουν τις αγωγές. Η Glencore πλήρωσε δωροδοκίες για να βγάλει χρήματα – εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Και το έκανε με την έγκριση, ακόμη και την ενθάρρυνση, των κορυφαίων στελεχών της. Οι ποινικές διώξεις που κατατέθηκαν κατά της Glencore στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης είναι ένα ακόμη βήμα για να καταστεί σαφές ότι κανείς –ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες– δεν είναι υπεράνω του νόμου». Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τον Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος είναι σήμερα και ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς (διαθέτει άνω του 3%); Σίγουρα νέες δικαστικές περιπέτειες. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Glencore εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έρευνες για διαφθορά από τις ελβετικές και ολλανδικές αρχές, ενώ ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland δήλωσε πως θεωρεί ως προτεραιότητα τη λογοδοσία των ατόμων που εμπλέκονται, επειδή αυτός είναι ο τρόπος αποτροπής του εταιρικού εγκλήματος. Πιθανότατα οι εφετινές διακοπές του Τέλη Μυστακίδη στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής να μην είναι τόσο ανέφελες.

Διψασμένοι αναλυτές

Με ανυπομονησία αναμένουν οι αναλυτές την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2022. Δεδομένης της νέας δυναμικής που δίνει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ η είσοδος της Motor Oil στο μετοχολογιό της με ποσοστό 29,87% και δεδομένης της ρευστότητας που θα αντλήσει από τη διάθεση του 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της στην Motor Oil, οι αναλυτές διψούν για νέα που έχουν να κάνουν με τα επόμενα βήματα. Και η προσοχή τους δεν εστιάζεται τόσο στις ΑΠΕ – καθώς εκεί το θέμα ξεκαθάρισε- όσο στις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τους τομείς της κατασκευής, των παραχωρήσεων, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης γης και ακινήτων. Να σημειωθεί πως τα οικονομικά αποτελέσματα Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Τυπική υπόθεση

Στις 8 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η ετήσια απολογιστική έκθεση του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και εάν κρίνουμε από τα όσα είπε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η συζήτηση για την Ελλάδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα είναι «τυπική υπόθεση». Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απευθυνόμενη στο Νταβός στον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφώνησε: «Εξαίρω εσάς και την Ελλάδα, όπου και εάν πηγαίνω». Πάντως, το ΔΝΤ δεν θα είναι απόλυτα καθησυχαστικό. Θα υποστηρίζει πως παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και την επαγγελματική διαχείριση του χρέους από τον ΟΔΔΗΧ, σε περίπτωση έντονου κλυδωνισμού των αγορών και ειδικά μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, η εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.