ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα μέτρα στήριξης για την ενέργεια θα ζητήσει η Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Άμεσα μέτρα στήριξης για την ενέργεια θα ζητήσει η Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποφάσεις για «άμεσα μέτρα» που θα φρενάρουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ανακουφίζοντας πολίτες και επιχειρήσεις, θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ομολόγους του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο, επιμένοντας στην πρότασή του για εξορθολογισμό της αγοράς και δείχνοντας εκ νέου στην κατεύθυνση μιας «ευρωπαϊκής λύσης». 

Η Αθήνα πάντως δείχνει να κρατά μικρό καλάθι και η αγωνία του Πρωθυπουργού εστιάζει κυρίως στη μέγιστη απόδοση του εθνικού σχεδίου στήριξης εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Και αυτό γιατί μπορεί να χαρακτηρίζει προς τη σωστή κατεύθυνση το τελευταίο πακέτο της Κομισιόν για την ενέργεια, που θα τεθεί στο τραπέζι των «27», ωστόσο θεωρεί ότι οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ανάγκη πραγματικής στήριξης των καταναλωτών, δεδομένου άλλωστε ότι δεν υπάρχουν τα λεγόμενα «ταμειακά μέτρα».

Εξού και μία από τις επισημάνσεις του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες θα είναι, κατά τις ίδιες πηγές, η σημασία να μη «χαθεί» ούτε να παραπεμφθεί για τη Σύνοδο του Ιουνίου η συζήτηση για άμεσα, κοινά μέτρα στήριξης των κοινωνιών εξαιτίας της μεγάλης εικόνας που αφορά την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την προώθηση εναλλακτικών πρότζεκτ, όπως η μεγαλύτερη ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

«Ευρωπαϊκό πρόβλημα, ευρωπαϊκή λύση» παραμένει το μότο του Πρωθυπουργού, ο οποίος απέναντι στο «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο», όπως έχει πει στο παρελθόν, θα συνεχίσει στο εσωτερικό τις δεσμεύσεις στήριξης των πολιτών.