ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η αποσύνδεση από το SWIFT δεν θα επηρεάσει την ρωσική τράπεζα Sberbank

Η ρωσική τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως, παρά την απαγόρευση από
Η ρωσική τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως, παρά την απαγόρευση από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
Associated Press

Η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της Sberbank.

Η ρωσική τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως, παρά την απαγόρευση από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Η αποσύνδεση από το SWIFT δεν αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση στους διεθνείς διακανονισμούς. Οι εγχώριες συναλλαγές δεν εξαρτώνται από το SWIFT και θα πραγματοποιούνται από την τράπεζα σε κανονική κατάσταση λειτουργίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Sberbank.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το σύστημα SWIFT είναι ο πλέον διαδεδομένος και αξιόπιστος τρόπος με τον οποίο ανταλλάσσονται χρηματοοικονομικές πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, κάθε στιγμή της ημέρας. Μέρος του δικτύου του αποτελεί ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν τις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους.

Η SWIFT SC (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), ως οργανισμός, αποτελεί συνεταιρισμό εταιρειών που υπόκειται στο βελγικό δίκαιο, ενώ ανήκει και ελέγχεται από τους μετόχους της, εκπροσωπώντας περίπου 3.500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Οι μέτοχοι εκλέγουν ένα συμβούλιο 25 ανεξάρτητων διευθυντικών στελεχών που εκπροσωπούν τράπεζες από όλο τον κόσμο. Αυτό το συμβούλιο διοικεί τον συνεταιρισμό και επιβλέπει την σχετική διαχείριση. Η ανώτατη εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από μια ομάδα εργαζομένων απευθείας στον συνεταιρισμό, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η χρήση της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων της SWIFT από κάθε χώρα καθορίζει τόσο την κατανομή των μετοχών της SWIFT όσο και τον αριθμό των Διευθυντών του Διοικητικού Συμβουλίου που δικαιούται κάθε χώρα. Η SWIFT εποπτεύεται από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ομάδας G10, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η SWIFT αποτελεί αποκλειστικά και μόνον πάροχο υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων. Δεν έχει κανέναν έλεγχο στις υποκείμενες χρηματοοικονομικές συναλλαγές που αναφέρονται από τους θεσμικούς χρηματοπιστωτικούς πελάτες της στα μηνύματά τους. Ενώ λοιπόν η SWIFT συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους ισχύοντες νόμους περί κυρώσεων, η ευθύνη για την διασφάλιση της συμμόρφωσης των μεμονωμένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών με τη νομοθεσία περί κυρώσεων, εναπόκειται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τις χειρίζονται και στις αρμόδιες αρχές τους.