ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «χρυσά» διυλιστήρια, το mail από τον «Λάτση» και το τάμα στον Άγιο Φανούριο

Τα «χρυσά» διυλιστήρια, το mail από τον «Λάτση» και το τάμα στον Άγιο Φανούριο

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα «χρυσά» διυλιστήρια

Ανάμεσα στους μεγαλύτερους κερδισμένους της ενεργειακής κρίσης είναι τα διυλιστήρια, καθώς έχουν δει τα περιθώρια κέρδους τους να τριπλασιάζονται σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα. Ενδεικτικά χθες η Motor Oil ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 197 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο 2021, έναντι 64,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2022. Και τα κέρδη δεν σχετίζονται μόνο με το ράλι των τιμών του πετρελαίου και την αξία των αποθεμάτων των διυλιστηρίων. Αλλά και με την τεχνολογική τους ευελιξία. Οι πιο τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις, μπορούν να «γυρίσουν» από το ένα προϊόν στο άλλο έγκαιρα, ώστε να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς και είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες, καθώς στη spot αγορά υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες. Αντίστοιχα, εγκαταστάσεις που μπορούν να διυλίσουν ακόμα και χαμηλότερης ποιότητας πετρέλαιο εξασφαλίζουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στους ιδιοκτήτες τους. Καθώς μάλιστα η εποχή του ακριβού πετρελαίου ήρθε για να μείνει, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον κλάδο διύλισης της Motor Oil και ΕΛΠΕ, που αποτελούν «χρυσοτόκες όρνιθες» και για τις δύο ελληνικές εταιρείες.

Έχουν γνώση οι φύλακες

Όταν προ τριμήνου θεσμικοί επενδυτές ρευστοποιούσαν θέσεις στην μετοχή της Motor Oil οδηγώντας τον τίτλο κάτω από τα 13 ευρώ , η Διοίκηση Βαρδινογιάννη αγόραζε. Έτσι, στις 31 Μαρτίου 2022 η Motor Oil βρέθηκε να κατέχει 739.848 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης τα 12,95 ευρώ ανά μετοχή. Οι εν λόγω 739.848 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,67 % του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αποκτήθηκαν έναντι 9,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα που ο τίτλος της εισηγμένης έχει ανέλθει στα 18,11 ευρώ οι εν λόγω μετοχές έχουν αξία 13,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 90 ημέρες η αξία του εν λόγω ποσοστού αυξήθηκε κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου. Έχουν γνώση οι φύλακες λοιπόν …

Ο «μουτζούρης» στις ασφαλιστικές

Η στήλη έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη δικαστική εμπλοκή της PwC Greece και της Deloitte Greece στις ΗΠΑ σε σχέση με τις παραλείψεις τους στην επαλήθευση των οικονομικών στοιχείων της πρώην εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc., την οποία είχε ιδρύσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης και η οποία κατέρρευσε το 2018 όταν διαπιστώθηκε πως απαιτήσεις περίπου 200 εκατ. δολαρίων από υποτιθέμενες εμπορικές συναλλαγές που διενεργήθηκαν το 2015, το 2016 και το 2017 δεν μπορούσαν να εισπραχθούν. Όπως αποκάλυψαν δημοσιεύματα, προ ημερών ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε μια συμφωνία συμβιβασμού που θα οδηγήσει τις PwC Greece και της Deloitte Greece στο να πληρώσουν συνολικά 29,8 εκατ. δολάρια (14,9 εκατ. δολάρια εκάστη) για να σταματήσουν οι αξιώσεις εναντίον τους. Να σημειωθεί πως η PwC Greece είχε κάνει έμμεση αναφορά στο θέμα στις τελευταίες της οικονομικές καταστάσεις αναφέροντας πως «η Διοίκηση, καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας, εκτιμούν ότι όλες οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που στρέφονται κατά της εταιρείας αναμένεται να διευθετηθούν χωρίς σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας ή στα αποτελέσματα της λειτουργίας της, καθώς οι εργασίες της καλύπτονται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ασφαλιστική αποζημίωση έναντι του κινδύνου επαγγελματικής ευθύνης». Η Deloitte Greece δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογη αναφορά, ωστόσο και εκείνη διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι του κινδύνου επαγγελματικής ευθύνης. Οπότε ο «μουτζούρης» της υπόθεσης Aegean Marine Petroleum Network Inc. θα επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν τις PwC Greece και Deloitte Greece.

Mail από τον «Λάτση»

Και ξαφνικά, εντελώς αναπάντεχα, λάβαμε ένα mail από τον «Σπύρο Λάτση». Από την διεύθυνση mail pendmat551@gmail.com. Το mail ανέφερε τα εξής: «Ονομάζομαι Σπύρος Λάτσης. Είμαι Έλληνας αλλά ζω στην Ελβετία. Είμαι φιλάνθρωπος και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Είμαι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της EFG International. Είμαι επίσης ιδιοκτήτης της Paneuropean Oil and Industrial Holdings. Ως φιλάνθρωπος, θέλω να δωρίσω το ποσό των € 1.000.000 σε έναν Έλληνα για να με βοηθήσει να πραγματοποιήσω τη φιλανθρωπική μου αποστολή στην Ελλάδα. Εάν ενδιαφέρεστε να αποδεχτείτε τη δωρεά μου και με βοηθήσετε να τη χρησιμοποιήσω για να πραγματοποιήσω τη φιλανθρωπική μου αποστολή στην Ελλάδα, επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες λεπτομέρειες. Για να μάθετε περισσότερα για εμένα, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μου στη wikipedia πληκτρολογώντας το όνομά μου (Σπύρος Λάτσης) στη σελίδα Google. Θα περιμένω την απάντησή σας. Μείνε ευλογημένος. Σπύρος Λάτσης». Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το εν λόγω mail είναι μια απόπειρα phishing με επίκληση του ονόματος του επώνυμου Έλληνα. Ειδικά η έκφραση «Μείνε Ευλογημένος» δεν μπορεί να αποδοθεί σε Έλληνα συντάκτη, αλλά σε αλλοδαπό που έχει γλωσσικές επιρροές και αναφορές σχετιζόμενες με τη Βίβλο. Με αυτά και άλλα καταδεικνύεται πόσο θράσος έχουν οι απατεώνες του διαδικτύου…

Τάμα στον Άγιο Φανούριο

Ο Δημήτρης Γεωργίκος, ο Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου θα πρέπει να είσπραξε χθες βροχή παραπόνων για τη νέα ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. Η επανασχεδίαση της ιστοσελίδας του Εθνικού Τυπογραφείου επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Η προσπάθεια της ομάδας του κ. Γεωργίκου να καταστήσουν το περιβάλλον πλοήγησης περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη, να δώσουν πολλαπλές δυνατότητες πρόσβασης (κινητό, tablet) και να κάνουν πιο απλή την αναζήτηση στο ΦΕΚ έπεσε στο κενό. Δεν υπάρχει χρήστης που να μπήκε χθες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου και να μην αγανάκτησε. Είτε επειδή η αναζήτηση κατέστη πιο δυσχερής, είτε διότι η ανεύρεση ή η προεπισκόπηση ενός ΦΕΚ στη ημερήσια κυκλοφορία, απαιτεί πλέον πολλαπλά κλικ και «τάμα στον Άγιο Φανούριο».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.