ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ιλιγγιώδεις πωλήσεις της Tesla Greece, η Archirodon και που επενδύει το Βαρβάκειο Ίδρυμα

Οι ιλιγγιώδεις πωλήσεις της Tesla Greece, η Archirodon και που επενδύει το Βαρβάκειο Ίδρυμα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Tesla Greece

Αύξηση 2167% κατέγραψαν οι πωλήσεις της Tesla Greece σε ετήσια βάση το 2021. Τα συνολικά έσοδα της Tesla Greece ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28,72 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην πώληση αυτοκινήτων και τα 823.232 ευρώ σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Τα έσοδα από την πώληση αυτοκινήτων σημείωσαν καθαρή αύξηση κατά 27,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, κάτι που αποδίδεται στην εκτόξευση του όγκου παραδόσεων. Ενδεικτικά, το 2021 παραδόθηκαν 606 αυτοκίνητα Tesla, έναντι 11 αυτοκινήτων το 2020. Να σημειωθεί πως και ο μέσος αριθμός προσωπικού της Tesla Greece διπλασιάσθηκε κατά την περίοδο 2021 και ανήλθε σε 26 εργαζόμενους, από 12 το 2020. Τα καθαρά κέρδη της Tesla Greece πενταπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε 272.752 ευρώ, από 56.276 ευρώ το 2020.

Η Τέρνα Ενεργειακή

Το 50% των αμοιβών που θα μπορούσε να λάβει ως εκτελεστικός πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή έλαβε το 2021 ο Γιώργος Περιστέρης. Σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών που κατήρτισε η επιτροπή αποδοχών της εισηγμένης εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 22ας Ιουνίου, οι συνολικές αμοιβές του κ. Περιστέρη ανήλθαν το 2021 σε 500.000 ευρώ, παρά το ότι το ανώτατο όριο των συνολικών σταθερών αποδοχών για τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Τέρνα Ενεργειακή έχει ορισθεί στο 1 εκατ. ευρώ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως για το 2021 οι αμοιβές του ΔΣ της Τέρνα Ενεργειακή ήταν αυξημένες κατά 53% σε σχέση με το 2020. Συνολικά ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ, έναν 1 εκατ. ευρώ περίπου το 2020. Από την ίδια έκθεση προκύπτει πως η μέση ετήσια αμοιβή των εργαζομένων στην Τέρνα Ενεργειακή ανήλθε το 2021 στα 25.082 ευρώ, έναντι 25.947 ευρώ το 2020, ήτοι σημείωσε μείωση 3,3%.

Η Archirodon και το Ιράκ

Ο Όμιλος Archirodon έχει 63 χρόνια παρουσίας στον κατασκευαστικό κλάδο με δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο Καρπίδα, Γιάννη Ανδρόπουλο και Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο το 1959 και προήλθε από τη συνένωση των εταιρειών Αρχιμήδης και Οδών και Οδοστρωμάτων. Ο Όμιλος Archirodon υλοποιεί έργα, κατά βάση στην περιοχή της Μέση Ανατολής, όπου έχει παρουσία σε πολλές χώρες. Ωστόσο, δεν ολοκληρώνονται όλα τα έργα ανέφελα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυπριακής θυγατρικής της Archirodon, της Archirodon Construction (Overseas) Company Limited, η οποία προχώρησε στην κατασκευή προβλήτας και κυματοθραύστη στο Ιράκ, αλλά από την εκτέλεση της σύμβασης προέκυψε μια διαφορά 105 εκατ. δολαρίων, την οποία δεν αναγνώρισε το υπουργείου Μεταφορών του Ιράκ. Αν και η Archirodon πήγε το θέμα σε διεθνή διαιτησία, η οποία τη δικαίωσε, το Ιράκ αρνήθηκε να εκτελέσει την διαιτητική απόφαση. Έτσι, προ ημερών η κυπριακή Archirodon Construction (Overseas) Company Limited προσέφυγε σε αμερικανικό δικαστήριο κατά του Ιράκ, διεκδικώντας τα 105 εκατ. δολάρια που επιδίκασε η διαιτησία.

Η Ελληνικά Καλώδια

Η Ελληνικά Καλώδια, η μητρική εταιρεία του Ομίλου Cablel Ελληνικά Καλώδια, προχώρησε στην αγορά και εγκατάσταση νέου υπερσύχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής καλωδίων χαμηλής, μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη μονάδα που διαθέτει στη Θήβα. Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5,1 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής με 1,3 εκατ. ευρώ περίπου. Να σημειωθεί πως σε επίπεδο εταιρείας οι επενδύσεις της Ελληνικά Καλώδια είχαν ανέλθει το 2021 σε 6,3 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ το 2020 και αφορούσαν ξανά σε στοχευμένες επενδύσεις στο εργοστάσιο της Θήβας.

Το Βαρβάκειο Ίδρυμα

Δεν έχουν όλα τα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας την τύχη να τα διοικούν άνθρωποι με γνώση των επενδύσεων και της οικονομίας. Και για το λόγο αυτό σε δύσκολες οικονομικές περιόδους έχουν έρθει αντιμέτωπα με ζημίες και με επενδυτικές απώλειες. Στη συγκεκριμένη συνομοταξία δεν ανήκει το Βαρβάκειο Ίδρυμα. Το εν λόγω ίδρυμα έχει ως πρόεδρο τον Δημήτρη Τζάνα, το Διευθυντή Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ , ο οποίος αποφοίτησε το 1976 από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Προ ημερών το ΔΣ του Βαρβακείου ιδρύματος έλαβε απόφαση να επενδύσει 100.000 ευρώ στην μετοχή του ΟΤΕ. Η κίνηση αυτή είναι η βέλτιστη που θα μπορούσε να κάνει κάποιος διαχειριστής κεφαλαίων αυτήν την περίοδο. Και δείχνει το πόσο ορθολογικά λαμβάνονται οι αποφάσεις στο ΔΣ του Βαρβακείου. Αν και δεν ορίσθηκε ανώτατη τιμή αγοράς των μετοχών, ωστόσο τέθηκε χρονικός περιορισμός για την εκτέλεση της χρηματιστηριακής συναλλαγής, έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.