ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΘΡΙΑΣΕΥΣ και η Prodea, τα νέα ξενοδοχεία στη Μύκονο και η Aeroservices

Η ΘΡΙΑΣΕΥΣ και η Prodea, τα νέα ξενοδοχεία στη Μύκονο και η Aeroservices

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΘΡΙΑΣΕΥΣ και η Prodea

Με το δεξί μπήκε στο 2022 η Prodea Investments, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών 36,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 18,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τις προηγούμενες εβδομάδες η Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, την οποία τρέχει ο Αρις Καρυτινός προχώρησε και σε μια επιχειρηματική κίνηση, η οποία πέρασε κάτω από τα radar. Στις 18 Απριλίου 2022 η Prodea Investments προχώρησε στην απόκτηση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΘΡΙΑΣΕΥΣ, η οποία συστάθηκε το 2021 με μετοχικό κεφάλαιο 110.000 ευρώ. Το τίμημα για την απόκτηση του 80% της ΘΡΙΑΣΕΥΣ ανήλθε σε 528 ευρώ! Αν και κάνει εντύπωση το ποσό, υπάρχει εξήγηση. Η ΘΡΙΑΣΕΥΣ στις 31 Μαΐου 2022 προέβη στην απόκτηση 17 αγροτεμαχίων στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής επιφάνειας 110 χιλ. τ.μ. επί των οποίων σχεδιάζεται η ανέγερση σύγχρονου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής. Είχε προηγηθεί στις 23 Μαΐου 2022 η υπογραφή σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης για την απόκτηση του υπολειπόμενου 20% επί του μετοχικού κεφάλαιού της ΘΡΙΑΣΕΥΣ, υπό την αναβλητική αίρεση της επιτυχούς ανάπτυξης του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής. Το τίμημα για την αγορά των εν λόγω μετοχών θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης με βάση την καθαρή θέση (NAV) της εταιρείας κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η White Mulberry Development

Ο μεγάλος γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος Accor, που διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα αναπτύσσει δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, στην παραλία Καλαφάτη στη Μύκονο. Οι επενδύσεις αυτές, που έχουν ήδη από το 2020 υπαχθεί στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων, ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ και αφορούν στη δημιουργία δύο νέων ξενοδοχείων, των Raffles Mykonos και Fairmont Mykonos. Η δυναμικότητά τους ανέρχεται σε 450 κλίνες, ενώ αναπτύσσονται παράλληλα και 35 πολυτελείς αυτόνομες κατοικίες. Φορέας των επενδύσεων για τα δύο νέα ξενοδοχεία είναι η εταιρεία White Mulberry Development. Προ ημερών η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, επενδυτικού σχεδίου της White Mulberry Development ύψους 23,2 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων δυναμικότητας 121 δωματίων/324 κλινών στη Μύκονο. Το επενδυτικό σχέδιο της White Mulberry Development θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 6,5 εκατ. ευρώ.

Η Aeroservices επεκτείνεται

Η ελληνική εταιρεία Aeroservices, με παρουσία τριών δεκαετιών στην αγορά εξειδικεύεται στη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Η Aeroservices είναι πιστοποιημένος επισκευαστικός φορέας της αμερικανικής Sikorsky (Lockheed Martin), αλλά και της Airbus Helicopters και της SAFRAN. Ως εκ τούτου υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των ελικοπτέρων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ήδη η Aeroservices στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, έχει αναλάβει τη τελευταία διετία την υποστήριξη (Follow On Support) των ελικοπτέρων S-70 της Sikorsky. Καθώς οι δουλειές πάνε καλά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aeroservices, Δημήτρης Δάφνης, δρομολογεί την επέκταση της μονάδας συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών της εταιρείας στα Μέγαρα. Η συνολική επένδυση ύψους 6,3 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί κατά 2,5 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο.

Οι διαβατηριακοί έλεγχοι

Για όσους δεν το γνωρίζουν η τεχνολογία Προελέγχου Επιβατών Πτήσεων (Advanced Passenger Information System – APIS) και τα μηνύματα API αναπτύχθηκαν ραγδαία μετά το 2001 και το τρομοκρατικό κτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Τα μηνύματα API περιέχουν τα στοιχεία του ταξιδιωτικού εγγράφου του επιβάτη, τα στοιχεία του ίδιου του επιβάτη και πληροφορίες της πτήσης (αερολιμένας εισόδου, αριθμός πτήσης, ημερομηνία και ώρα αναχώρησης καθώς και άφιξης, o συνολικός αριθμός των επιβατών και αερολιμένας επιβίβασης). Δηλαδή καταγράφουν όλη την πορεία του από την επιβίβαση έως την αποβίβαση. Η Ελλάδα θα αναβαθμίσει το εν λόγω σύστημα. Η ελληνική εταιρεία Adaptit ανέλαβε να υλοποιήσει το Σύστημα Προελέγχου Επιβατών Πτήσεων για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία Προελέγχου Επιβατών Πτήσεων, για ταξιδιώτες που προέρχονται από αεροδρόμια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το σύστημα που θα αναπτύξει η εταιρεία Adaptit, θα είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για τις ελληνικές Αρχές, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας, μέσω της αξιοποίησης των κατάλληλων πληροφοριών. Μεταξύ άλλων θα διευκολυνθεί το έργο των αστυνομικών που ασκούν το διαβατηριακό έλεγχο, καθώς τα στοιχεία API των επιβατών θα μπορούν να αντιπαραβάλλονται αυτοματοποιημένα στις διεθνείς και εθνικές βάσεις δεδομένων και θα παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.