ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοιχτή η πλατφόρμα – Σε ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιστραφούν χρήματα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοιχτή η πλατφόρμα – Σε ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιστραφούν χρήματα
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα αδηλωτα τετραγωνικά από το υπουργείο Εσωτερικών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αδήλωτα τετραγωνικά: Μέχρι πότε πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους

Οι ιδιοκτήτες έχουν μία ακόμη ευκαιρία, την τρίτη κατά σειρά, για να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με τον τρόπο αυτό, να γλιτώσουν από την καταβολή προσαυξήσεων και «τσουχτερών» προστίμων.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά δημοτικά τέλη και πρόστιμα που πληρώθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων για αδήλωτα τετραγωνικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κερδισμένοι από τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι οι χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους κατά το διάτσημα από 1η Ιανουαρίου έως 23 Μαρτίου 2022 και κλήθηκαν να καταβάλουν δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και πρόστιμα αναδρομικά για χρονικά διαστήματα έως και 14 ετών.

Η ρύθμιση προβλέπει μείωση κατά πολύ μεγάλο ποσοστό των ποσών που τους καταλογίστηκαν καθώς οι επιπλέον δημοτικοί φόροι και τα επιπλέον δημοτικά τέλη που αναλογούν στα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα τα οποία δήλωσαν, θα επανυπολογιστούν μόνο για τις περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Όσον αφορά τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει ότι θα μειωθούν στο 20% των αναλογούντων φόρων και τελών.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσα από την οποία είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά άνοιξε στις 26 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η σχετική προθεσμία.

Όσο για την εξόφληση των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτή πρέπει να γίνει σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας να ορίζεται στα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο αυτών των δύο ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύς του νέου υπό ψήφιση νόμου, διατηρούνται σε ισχύ.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν:

  1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση.
  2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
  3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
  4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
  5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  6. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
  7. Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
  8. Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους.
  9. Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
  10. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Σχετικές ειδήσεις