ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χρησμός» του Λίντνερ, η δυσαρμονία στην ΕΧΑΕ και το βραβείο Τσίπρα

Ο «χρησμός» του Λίντνερ, η δυσαρμονία στην ΕΧΑΕ και το βραβείο Τσίπρα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Λίντνερ στην Αθήνα

Έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τότε που ο Χρήστος Σταϊκούρας πέρασε το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και είχε συνάντηση με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα δεν είχαν ακόμη ξεσπάσει όλα τα κακά που ακολούθησαν της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και τα οποία έχουν εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία και την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Σε τότε ανάρτησή του στο Twitter, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε τονίσει πως «οι συνομιλίες είχαν ως αντικείμενο την εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 και την οικονομική προοπτική για την Ευρώπη». Σήμερα το πρωί θα είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εκείνος που θα περάσει το κατώφλι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του. Και είμαστε περίεργοι για το τί θα δηλώσει στη συνέντευξή Τύπου που θα ακολουθήσει, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Θα περιμένουμε λοιπόν τον «χρησμό» του Λίντνερ.

«Δυσαρμονία» στην ΕΧΑΕ

Μπορεί να ξένισε πολλούς το γεγονός ότι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος θα λαμβάνει μισθό 300.000 ετησίως (21.333,35 μικτά μηνιαίως), αλλά και εφάπαξ ποσό 150.000 ευρώ ως signing bonus. Και είναι λογικό, καθώς τα ποσά αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδοχές που λάμβανε ο προκάτοχος του Σωκράτης Λαζαρίδης, ο επί χρόνια CEO της ΕΧΑΕ. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που μας κτύπησε θετικά στο μάτι. Αν και ο Γιάννος Κοντόπουλος είναι μόλις λίγους μήνες στο τιμόνι της ΕΧΑΕ έχει ήδη προβεί στην αγορά 60.000 μετοχών της εταιρείας. Αυτές οι μετοχές έχουν σήμερα αξία 207.000 ευρώ! Δηλαδή υπερβαίνουν κατά 57.000 ευρώ το signing bonus που δόθηκε στον κ. Κοντόπουλο. Και οι αγορές μετοχών του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον επικεφαλής, σημαίνουν πως ο ίδιος στηρίζει έμπρακτα την εταιρεία και τις προοπτικές της. Και μη το θεωρείτε αυτό αυτονόητο. Να σας αναφέρουμε πως υπάρχουν μη εκτελεστικά μέλη στο ΔΣ της ΕΧΑΕ, με παρουσία από το 2017, που δεν μπήκαν ποτέ στο κόπο να αποκτήσουν ένα σημαντικό αριθμό μετοχών της εταιρείας. Και αυτά τα μέλη μόλις προσφάτως έλαβαν αύξηση αποδοχών 100%! Η σύγκριση συμπεριφορών αναδεικνύει τη «δυσαρμονία»…

Η αναδιάρθρωση της ΕΑΣ

Το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην Deloitte Business Solution την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την λειτουργική και χρηματοοικονομική αξιολόγηση της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Η λειτουργική και χρηματοοικονομική αξιολόγηση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαρκέσει επτά εβδομάδες και το κόστος θα ανέλθει σε 160.580 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Γιατί γίνεται αυτή η αξιολόγηση; Σε συνέχεια της μελέτης που εκπονήθηκε για την μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της ΕΑΣ στον Υμηττό και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τόσο για κεφάλαιο κίνησης, όσο και για το κόστος μετεγκατάστασης, κρίθηκε απαραίτητη η διερεύνηση των επιλογών με κεντρική επιλογή την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, είτε με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, είτε με συγχώνευση δραστηριοτήτων. Σκοπός λοιπόν της εργασίας της Deloitte Business Solution είναι να προσδιορισθούν οι επιλογές αναδιάρθρωσης και εν συνεχεία να προκριθούν εκείνες που θα κριθούν ρεαλιστικά εφαρμόσιμες και πλήρως συνυφασμένες με τη στρατηγική του Δημοσίου.

Το βραβείο Τσίπρα

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πως ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε σε πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας το ποσό που έλαβε από το διεθνές «Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών λαών», το οποίο του απονεμήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με επιστολή του προς τους προέδρους έξι πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παραχωρήσει ως δωρεά για την ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις βραβεύσεις του για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι, δόθηκε σε κάθε ένα τμήμα το ποσό των 6.000 ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να απονείμει το πρώτο από τα εν λόγω βραβεία, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Η απονομή αφορά σε διπλωματική εργασία που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του αγγλόφωνου «Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομία» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.