ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σταϊκούρας και το «Μαζί για το Παιδί», η επένδυση του NGIF στο Elisabeth και η Raycap

Ο Σταϊκούρας και το «Μαζί για το Παιδί», η επένδυση του NGIF στο Elisabeth και η Raycap

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το Elisabeth και η NGIF

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στους χώρους του άλλοτε Γαλλικού Νοσοκομείου, δημιουργήθηκε η πρώτη και μοναδική μέχρις στιγμής υποδομή στην Ελλάδα που συνδυάζει τον ιατρικό τουρισμό με ένα Κέντρο Μοντέρνας Τραυματιολογίας και μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρόκειται για το Elisabeth, ένα υπερπολυτελή χώρο 7.500 τετραγωνικών μέτρων που προσφέρει 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και υπηρεσίες εργοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και καλλωπισμού που υποστηρίζουν τη σωματική άνεση και ευεξία των ενοίκων της. Μέρος του συγκροτήματος είναι και η υπερσύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων δυναμικότητας της 91 κλινών, που φέρει το όνομα Elisabeth Holistic Eldercare, και η οποία αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Το Elisabeth, αναπτύχθηκε από την Elisabeth Plus AE, εταιρεία του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Στέφανου Γώγου, ο οποίος αναβαθμίζει εγκαταλελειμμένους χώρους που για δεκαετίες, αποτελούσαν παραγωγικό βραχίονα του συστήματος υγείας. Η συνολική επένδυση ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το project έλαβε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ από το νεοσύστατο Northern Greece Investment Fund (NGIF), το μοναδικό Growth Fund με έδρα την Θεσσαλονίκη, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ).

Οι εξαγωγές καυσίμων

Αύξηση 60% κατέγραψε η αξία των ελληνικών εξαγωγών καυσίμων στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022. Σε άλλες εποχές και υπό άλλες συνθήκες η επίδοση αυτή θα ήταν ιστορική. Αλλά στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι. Συσχετίζεται με την αξία των καυσίμων που εισήγαγε η Ελλάδα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 και η οποία αυξήθηκε κατά 100% σε ετήσια βάση στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022. Για να μιλάμε με νούμερα, οι εισαγωγές καυσίμων της Ελλάδας στο τετράμηνο του 2021 είχαν ανέλθει στα 3,9 δισ. ευρώ και εφέτος ανήλθαν στα 7,8 δισ. ευρώ. Τα καύσιμα που εξήγαγε η Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ, όταν η αξία τους στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 ήταν στα 2,7 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση 50.000 ευρώ

Το ποσό των 50.000 ευρώ χορήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο «Μαζί για το Παιδί», με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Τα χρήματα προήλθαν από τον ειδικό λογαριασμό «Είσπραξη δωρεών προς αποπληρωμή εκτάκτων δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19», ο οποίος είχε ανοιχθεί με σκοπό τη χρηματοδότηση πιλοτικής έρευνας, σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γενικό Αττικό Νοσοκομείο, για την ψυχοκοινωνική παρέμβαση στα παιδιά των ανθρώπων που πέθαναν λόγω του κορωνοϊού. Η μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνει το «Μαζί για το Παιδί» είναι να υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτική απολογιστική έκθεση σχετικά με την αξιοποίηση της ενίσχυσης.

Οι υποτροφίες του Παπαμιμίκου

Το πρόγραμμα υποτροφιών Rhetor’s Scholarship, εγκαινιάζει η ομώνυμη δικηγορική εταιρεία, παρέχοντας τρεις υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Rhetor’s Scholarship αποτελεί πρωτοβουλία των δικηγόρων Ανδρέα Παπαμιμίκου και Δημήτρη Ζάχου που είναι και οι ιδρυτές της εταιρείας. Στόχος της Rhetor είναι να προάγει την παιδεία και να επιβραβεύσει την αριστεία, τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, την αφοσίωση και την προσήλωση των φοιτητών στην επιστήμη τους, καλύπτοντας το κόστος του μεταπτυχιακού προγράμματος με τη μορφή μερικής ή ολικής κάλυψης των διδάκτρων. Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης, όπως η στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2016, η δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών στο «Άσυλο του Παιδιού» και η δωρεά δύο κλινών ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοπόρος Raycap

Όσοι γνωρίζουν τον Κώστα Αποστολίδη, τον ιδρυτή και πρόεδρο της Raycap, ξέρουν πως έχει δύο αγάπες, τη Δράμα και την ΑΕΚ. Ο Αποστολίδης είναι ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, καινοτόμος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ανήσυχο πνεύμα, που όντας ουσιαστικά αυτοδημιούργητος, δημιούργησε μια επιχείρηση με βασική παραγωγική έδρα την Ελλάδα που κατασκευάζει καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την ηλεκτρική προστασία τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών δικτύων και άλλων υποδομών και εξάγει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οι δωρεές και οι φιλανθρωπίες του Αποστολίδη και της Raycap είναι και πολλές και μεγάλες και κυρίως σπανίως ανακοινώνονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στις 16 Μάιου η Raycap προχώρησε σε δωρεά προς το Δήμο Δράμας για την κατασκευή νέας στέγης και κτιρίου αποδυτηρίων για το δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης, συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.