ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass 2: Ποιοι θα πάρουν 60, ποιοι 80 και ποιοι 100 ευρώ

Fuel Pass 2: Ποιοι θα πάρουν 60, ποιοι 80 και ποιοι 100 ευρώ
Σε διευκρινίσεις για την νέα επιδότηση στα καύσιμα Fuel Pass 2 προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης το μεσημέρι της Τρίτης.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Fuel Pass 2: Επεκτείνεται το επίδομα βενζίνης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τα ποσά να αγγίζουν μέχρι και τα 100 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο τη Τρίτη, ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο είναι πιο ενισχυμένο σε σχέση με το προηγούμενο, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων, όσο στα ποσά που θα λάβουν. Συγκεκριμένα η αύξηση του Fuel Pass 2 ξεκινά από 60 ευρώ για συγκεκριμένα μέσα και φτάνει μέχρι και τα 100 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το μεσημέρι της Τρίτης ανακοίνωσε ότι το Fuel Pass 2 παίρνει επέκταση για τους μήνες του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του Fuel Pass 2 από τα 45 ευρώ στα 80 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ η επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ανέρχεται στα 60 ευρώ από τα 35 ευρώ που ίσχυε στο Fuel Pass 1. Για τα νησιά η επιδότηση αυξάνεται από τα 55 ευρώ στα 100.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «αυτή η επιδότηση ρίχνει την βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Το κόστος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ».

Fuel Pass 2: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα βενζίνης 100 ευρώ

Με βάση το ΦΕΚ του Fuel Pass 1 οι περιοχές με αυξημένη επιδότηση που θα λάβουν το ποσό των 100 ευρώ ήταν οι παρακάτω:

Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Eπίσης η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου κίνησης παραμένει ως έχει για το επόμενο τρίμηνο χωρίς αύξηση του ποσού. Δηλαδή στα 0,12 ευρώ το λίτρο που φτάνει στα 0,15 ευρώ το λίτρο με το ΦΠΑ.

Παράλληλα επισπεύδεται η επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα γίνει αρχές Αυγούστου.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 44 λεπτών το λίτρο για τα πρώτα 180 λίτρα καυσίμου. Σημειώνεται ότι η επιδότηση αφορά 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο.

Το νέο πακέτο έχει χρονικό ορίζοντα τριών μηνών και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός η νέα παρέμβαση είναι στα 375 εκατομμύρια και στο σύνολο τα 580 εκατομμύρια.

Στα 45.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας για την επέκταση του ενισχυμένου επιδόματος στα καύσιμα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι για να λάβουν οι φορολογούμενοι τα ποσά, το δηλωθέν εισόδημα 2021 -με τις νέες φορολογικές δηλώσεις- θα είναι έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με όριο τα 45.000 ευρώ.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης ανέφερε: «Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ».

Σημειώνεται ότι η επιδότηση θα είναι κατά 15 ευρώ αυξημένη η επιδότηση με την χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας και δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια οδηγοί.

Το συνολικό κόστος του Fuel Pass 2 ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ και οι πόροι, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας προέρχονται από καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι τα μέτρα της ελληνική κυβέρνησης ξεπερνούν σε κόστος τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχετικές ειδήσεις