ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην εγκατάσταση βιομηχανιών, η Πλαστικά Κρήτης και ο νέος Chief of Staff

Τι αλλάζει στην εγκατάσταση βιομηχανιών, η Πλαστικά Κρήτης και ο νέος Chief of Staff

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η εγκατάσταση βιομηχανιών

Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ήλθε να τροποποιήσει το ειδικό καθεστώς προστασίας των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής της πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις, ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1983! Η τροποποίηση προβλέπει πως πλέον μπορεί να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση στις λεκάνες απορροής Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου η εγκατάσταση βιομηχανιών, αλλά με δύο διαφορετικά καθεστώτα. Με το πρώτο καθεστώς, επιτρέπεται η εγκατάσταση εκτός των ορίων των 5.000 μέτρων, εφόσον οι εν λόγω βιομηχανίες δεν έχουν για διάθεση καθόλου βιομηχανικά απόβλητα, ούτε προβλέπεται να έχουν στο μέλλον, είτε επειδή δεν δημιουργούν υγρά απόβλητα κατά την παραγωγική διαδικασία, είτε λόγω δυνατότητας καθολικής ανακύκλωσης. Με το δεύτερο καθεστώς επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός των ορίων των 7.500 μέτρων των λεκανών απορροής Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου αρκεί οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητας πλήρους επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της παραγωγής, χωρίς διάθεση είτε στο έδαφος επιφανειακά, είτε στο φυσικό υπέδαφος. Η εμπειρία έχει δείξει πως δεν υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα που να μην ρυπαίνει, κάτι που σημαίνει πως οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να διενεργούν καθημερινούς ελέγχους, στις βιομηχανίες που θα εγκατασταθούν στις πιο πάνω περιοχές.

Η Πλαστικά Κρήτης

Πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών και ειδικά φύλλα θερμοκηπίων θα παράγει το νέο εργοστάσιο της Πλαστικά Κρήτης στην Κίνα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου στη βιομηχανική περιοχή Jiangbei Wujiang New Area της επαρχίας Anhui έχουν αναπτυχθεί σε μια έκταση 46,6 στρεμμάτων, είναι εξαιρετικά σύγχρονες και το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ. Την επένδυση υλοποίησε η Anhui Hitec Industries, 100% θυγατρική της Shanghai Hitec Plastics, στην οποία η Πλαστικά Κρήτης διαθέτει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της Plastika Kritis Far East. Να σημειωθεί πως η πανδημία επηρέασε τις κινεζικές δραστηριότητες της Πλαστικά Κρήτης. Από τις 29 Μαρτίου 2022 το εργοστάσιο της Shanghai HiTeC Plastics στην Κίνα ήταν κλειστό λόγω ολικού lock-down που είχε επιβληθεί στη Σαγκάη, ενώ από τα τέλη Απριλίου λειτουργούσε στο 50% της δυναμικότητας . Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας και της σημαντικής αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών, η Πλαστικά Κρήτης αναμένει μείωση της κερδοφορίας της στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν εμπόδισε την εισηγμένη να προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ ανά μετοχή στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

Η ΑΕΓΕΚ και ο Τσιτσάνης

Μπεχ Τσινάρ ή Μπεχτσινάρι ονομαζόταν η περιοχή της Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, κοντά στην Πύλη Αξιού. Μάλιστα, οι γνώστες των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη υποστηρίζουν πως στο πασίγνωστο άσμα Μπαξέ Τσιφλίκι, το «φίνο ακρογιάλι» αναφέρεται στην άλλοτε περίφημη παραλία του Μπεχ Τσινάρ. Προς τί οι αναφορές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και στο ρεμπέτικο; Η εισηγμένη ΑΕΓΕΚ ανακοίνωσε χθες πως στο πλαίσιο της επιχειρηματικής πολιτικής της, και προς το σκοπό της απομείωσης των δανειακών υποχρεώσεών της θυγατρικής της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ, προχώρησε στην υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου για την πώληση στην εταιρεία Mπεχτσινάρ Ανάπτυξη Ακίνητων επτά γραφείων στην Θεσσαλονίκη, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία των ΑΕΓΕΚ - Mπεχτσινάρ Ανάπτυξη Ακίνητων θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως η ΑΕΓΕΚ δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των χρήσεων 2020 και 2021, λόγω των προβλημάτων που έχει επιφέρει η καταγγελία των ομολογιακών δανείων της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ.

Νέος Chief of Staff

Αλλαγές προσώπων θα έχουμε από την 1η Ιουλίου στο γραφείο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γεώργιου Πιτσιλή. Για να ακριβολογούμε αλλαγή επικεφαλής. Η δικηγόρος Έλλη Γρέγου, η οποία επί μια τριετία ήταν η διευθύντρια του γραφείου του Διοικητή της ΑΑΔΕ, αποχωρεί και στη θέση της θα αναλάβει Chief of Staff ο τελωνειακός Δημήτρης Μπουρίκος. Η ικανότατη κ. Γρέγου θα παραμείνει να επικουρεί τον κ. Πιτσιλή ως ειδική συνεργάτης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.