ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης με επιδόματα 2 δισ. ευρώ κατά της ακρίβειας

Μόνο τα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος, βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, την ενίσχυση των αγροτών και
Μόνο τα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος, βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, την ενίσχυση των αγροτών και του τουρισμού και τις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ θα πριμοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,063 δισ. ευρώ
Pixabay

Με  πλήθος επιδομάτων και ενισχυτικών οικονομικών μέτρων η κυβέρνηση επιστρέφει στα νοικοκυριά τα παραπάνω έσοδα από τη φορολογία  που έφερε ο πληθωρισμός επιδιώκοντας έτσι να ανακόψει το κύμα δυσαρέσκειας που προκαλούν στους καταναλωτές και επαγγελματίες οι απανωτές ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Καθώς, παράλληλα με την ακρίβεια, τρέχουν και οι πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους για τα νοικοκυριά για το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου με ένα νέο πακέτο μέτρων.

Μόνο τα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος, βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, την ενίσχυση των αγροτών και του τουρισμού και τις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ θα πριμοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,063 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, ενώ απολογιστικά αν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που έχουν διοχετευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από την αρχή τότε οι συνολικές ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.
Το πλεόνασμα

Ωστόσο αυτά τα 2,063 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν προκύψει από τα υπερέσοδα που καταγράφηκαν τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους. Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζει η κυβέρνηση στις εκλογές, όσα χρήματα εξασφαλίζει ως πλεόνασμα από την αύξηση των εσόδων θα τα δίνει σε επιδόματα και ενισχύσεις.

Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα ανάψει το πράσινο φως να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι ένα έκτακτο βοήθημα σε φτωχά νοικοκυριά, ανέργους και συνταξιούχους, όπως είχε δοθεί το Πάσχα και είχε κοστίσει στον προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ. Οπως λένε αρμοδίως, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού αλλά και αν τελικά αποφασιστούν πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.