ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική «ανάσα» η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής - Τι κερδίζουμε από Fuel και Power Pass

Οικονομική «ανάσα» η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής - Τι κερδίζουμε από Fuel  και Power Pass
Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.
Pixabay

Ρήτρα Αναπροσαρμογής Fuel Pass2 - Power Pass: «Τρέχουν» οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ακρίβειας - «Παγώνει» για ένα χρόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος - Πόσα χρήματα θα λάβουν τα νοικοκυριά από την κυβερνητική επιδότηση καυσίμων και ενέργειας

Με μία σειρά από ποργράμματα επιδοτήσεων προσπαθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα να ανασχέσει το κύμα της ακρίβειας και να στηρίξει τα νοικοκυριά της χώρας.

Μέσα στα προγράμματα αυτά είναι και το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής που τους τελευταίες μήνες ήταν «πονοκέφαλος» για χιλιάδες νοικοκυριά καθώς «φούσκωσε» τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ρύθμιση για την αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να απαλλάξει τα νοικοκυριά από την κλαταβολή της για τους επόμενεους 11 μήνες και συγκεκριμένα έως τον Ιούλιο 2023.

Με βάση την τροπολογία οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει έως τις 10 Ιουλίου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Δίνεται επίσης στους καταναλωτές η δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

Οι καταναλωτές με αυτόν τον τρόπο θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

Ειδικότερα:

  • Ορίζονται ανώτατα αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
  • Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:

  • Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
  • Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
  • Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
  • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Fuel Pass 2

«Ανάσα» αναμένεται να δώσει στα νοικοκυριά και το Fuel Pass 2 την ώρα πο υοι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανηφόρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης το νέο επίδομα βενζίνης που θα τρέξει για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου θα είναι αυξημένο κατά 15 ευρώ αλλά όχι για όλους.

Όπως ανακοινώθηκε:

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ήταν και το Fuel Pass 1, με δηλωθέν εισόδημα 2021 έως 30.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε μέλος και μέχρι 45.000 ευρώ.

Για να δοθεί η ενίσχυση θα πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα όπως την προηγούμενη φορά.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο, και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα, να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας και το όχημα να είναι σε χρήση.

  • Σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα 80 με κάρτα
  • Σε νησιωτική (και την Κρήτη): 85 ευρώ χωρίς κάρτα 100 ευρώ με κάρτα
  • Αύξηση 80% σε σχέση με την προηγούμενη επιδότηση
  • Μοτοσυκλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα 60 με κάρτα
  • Μοτοσυκλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα 70 με κάρτα
  • Για λίγους το έξτρα μπόνους +15 ευρώ μέσω άυλης κάρτας
  • Όπως και στο πρώτο Fuel Pass έτσι και σε αυτό, το έξτρα μπόνους της άυλης κάρτας είναι για λίγους.

Τι σημαίνει αυτό; Για να μπορέσετε να πάρετε να έξτρα χρήματα από το επίδομα βενζίνης θα πρέπει να ολοκληρώσετε την διαδικασία της αίτησης και να επιλέξετε την άυλη κάρτα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει το κινητό σας να διαθέτει την λειτουργία NFC.

Η λειτουργία NFC δίνει την δυνατότητα στα smartphones να «γίνονται» και κάρτες, καθώς μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες δηλώνετε την κάρτα σας και την έχετε πλέον στο κινητό σας.

Αν και η λειτουργία NFC είναι πλέον πολύ διαδεδομένη και υπάρχει πλέον σε κάθε νέο smartphone, δεν το έχουν όλοι.

Αν λοιπόν είστε από τους τυχερούς και έχετε την λειτουργία NFC τότε θα μπορείτε να πάρετε το μπόνους των +15 ευρώ.

Πότε θα ανοίξει η η πλατφόρμα

Το επίδομα βενζίνης, θα ανοίξει τέλος Ιουλίου.

Τονίζεται ότι το επίδομα βενζίνης με την άυλη κάρτα θα είναι αυξημένο κατά 15 ευρώ (από 5 εύρω που ήταν στο Fuel Pass 1).

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο επίδομα βενζίνης, οι περισσότεροι πολίτες είχαν «γυρίσει την πλάτη» στην άυλη κάρτα, και ίσως κάτι τέτοιο τώρα δεν θα συμβεί, με τα έξτρα 15 ευρώ μπόνους.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, είναι πώς για να πάρετε το επίδομα βενζίνης θα πρέπει να έχετε κάνει Φορολογική Δήλωση για το 2021, οι προθεσμία για τις Φορολογικές Δηλώσεις λήγει 31 Ιουνίου -αν και αναμένεται να πάρει παράταση-.

Η αίτηση πρόκειται να είναι ίδια όπως και στο πρώτο επίδομα βενζίνης, μέσω gov.gr στην επιλογή Fuel Pass με κωδικούς taxisnet, τα στοιχεία σας και τα στοιχεία του αυτοκινήτου σας.

Power Pass

Ανοικτή είναι η πλατφόρμα vouchers.gov.gr της κυβέρνησης όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν αίτηση για την επιδότηση ρεύματος και να λάβουν από 18 έως 600 ευρώ.

Πλέον αίτηση στην πλατφόρμα μπορούν να κάνουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως λήγοντα αριθμού ΑΦΜ.

Το ποσό της επιδότησης, ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας που ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαίου 2022.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ έως την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου, ωστόσο ήδη στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν σκέψεις για να παραταθεί η προθεσμία. Επιφυλάξεις διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Θα ήθελα να περιμένουμε λίγο, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντα παρακολουθούμε τη δυναμική των εξελίξεων. Γίνεται προσπάθεια να μην δίνονται πολλές παρατάσεις γιατί όσο δίνεται παράταση για να βοηθηθεί ο κόσμος, τόσο υπάρχει δυσκολία στην εκροή πόρων προς όσους έχουν υποβάλει έγκαιρα τα στοιχεία τους. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε».

Ουσιαστικά, εάν δοθεί παράταση για μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και κλείνει η πλατφόρμα, τότε αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση της επιστροφής των χρημάτων στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται, ότι ο σχεδιασμός θέλει να πραγματοποιούνται οι πληρωμές στις αρχές Ιουλίου, μετά το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αφού έχουν ολοκληρώσει όλοι τη διαδικασία.

Βήμα βήμα η υποβολή αίτησης για το Power Pass

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τον ίδιο ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά ο δικαιούχος μπορεί:

  • είτε να τα επιβεβαιώσει,
  • είτε να τα τροποποιήσει μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» (https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του.

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε ο πολίτης να συμπληρώσει το e-mail του, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ο πολίτης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Δικαιούχος είναι όποιος έχει δηλώσει τη συγκεκριμένη κατοικία ως κύρια στη φορολογική του δήλωσή και για το διάστημα μέσα στο οποίο αφορά η επιδότηση. Δηλαδή δικαιούχους είναι όποιος εμφανίζεται στην φορολογική δήλωση του 2021 ή το 2020 να έμενε στο συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει καμία σχέση σε ποιον ανήκει το ρολόι της ΔΕΗ που τροφοδοτεί την κατοικία! Σημασία έχει ποιος την είχε δηλώσει ως κύρια στην φορολογική δήλωσή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη φοιτητική κατοικία.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιούργησε ειδική εφαρμογή που επιτρέπει καταχωρήσεις και διορθώσεις στην δήλωση κύριας κατοικίας, ειδικά για την επιδότηση του Power Pass.

Μέσω της πλατφόρμας, έχετε τη δυνατότητα δήλωσης διεύθυνσης κατοικίας ανά μήνα ή για έναν σύνολο μηνών:

  • για την κύρια κατοικία σας
  • για την κατοικία εξαρτώμενων τέκνων σας που σπουδάζουν στο εσωτερικό (φοιτητών)

Η πλατφόρμα αντλεί τις διαθέσιμες πληροφορίες κύριας κατοικίας από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Εάν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επισκόπησης καθώς και τροποποίησης των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεταβολές κατοικίας που δηλώνονται στην παρούσα πλατφόρμα, προσυμπληρώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022

Aναλυτικά, στην εφαρμογή του Power Pass τα πεδία κύριας κατοικίας έχουν συμπληρωθεί βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 5.1 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022.

  • Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε μεταβάλει την κυρία κατοικία σας, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/12/2021 και μετά.
  • Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2021, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/1/2022 και μετά.
  • Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι ιδιόκτητη, πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό ΑΤΑΚ, από τη δήλωση Ε9 που έχετε υποβάλει για την απόκτησή του.
  • Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη, πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Αν δεν δηλώσετε εδώ μεταβολή της κυρίας κατοικίας σας, θεωρείται ότι κυρία κατοικία σας παραμένει αυτή που έχετε δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματός σας.