ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανανέωση Στάσση στη ΔΕΗ, ο ποιοτικός έλεγχος των παιγνίων και οι συμμετοχές της Bespoke

Η ανανέωση Στάσση στη ΔΕΗ, ο ποιοτικός έλεγχος των παιγνίων και οι συμμετοχές της Bespoke

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ανανέωση Στάσση

Στην ανανέωση της θητείας του Γιώργου Στάσση στο τιμόνι της ΔΕΗ θα προχωρήσει σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει διατελέσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των τριών ετών η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε από τα χαμηλά των 2,70 ευρώ, στα υψηλά των 10,70 ευρώ, λίγο πριν ενσκήψει η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σήμερα τον τίτλο κοντά στα 5,30 ευρώ. Η προαναφερόμενη άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ κατά 300% - που πλέον έχει περιορισθεί στο 100% περίπου σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2019 – ήταν απότοκο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της επιχείρησης, της επιστροφής της σε εύρωστη λειτουργική κερδοφορία και του επενδυτικού της πλάνου, το οποίο την οδηγεί στην νέα εποχή.

Τα εμπορικά της Lamda

Στο συναίσθημα στοχεύει η νέα καμπάνια της Lamda, δείχνοντας το πώς μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει περνώντας από τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας. Είτε μιλάμε για το The Mall και το Golden Hall στην Αθήνα, είτε για το Mediterreanean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, η καμπάνια «έγραψε» καθώς σε αυτά τα μέρη όλοι μας έχουμε αναμνήσεις. Αλλά για να επιστρέψουμε και στο business, πέρα από το συναίσθημα, η Lamda «τρέχει» και τα έργα στο Ελληνικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο experience center που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του. Έργο διόλου εύκολο, καθώς πρόκειται για ένα παρατημένο κτίριο του 1950 χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, το οποίο μετατράπηκε σε παγκόσμιου κύρους διεθνές showroom με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Επόμενο βήμα, η επιτυχημένη (εκ νέου) πρόσβαση στις αγορές, με το «πράσινο» ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ, για το οποίο το ενδιαφέρον και η κινητικότητα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ουδέν μονιμότερον

Όταν τον Ιούλιο του 2020 η κυβέρνηση δημιούργησε την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, οι θεσμοί, ΔΝΤ και Κομισιόν είχαν αντιδράσει, καθώς εκτιμούσαν πως η επιτροπή θα «καπέλωνε» τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Για το λόγο αυτό ορίσθηκε πως η λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών θα ήταν ολιγόμηνη. Τελικά, με αλλεπάλληλες τροπολογίες η λειτουργία της Επιτροπής επεκτάθηκε έως και σήμερα. Πλέον με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ο βίος της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει πως η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης θα μπορεί να ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2023 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης θα μπορούν να εκδίδονται έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Ακόμη, η τροπολογία προβλέπει πως ο διάδικος φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, αίτηση εξώδικη επίλυση διαφοράς στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Ποιοτικός έλεγχος παιγνίων

Στην εταιρεία συμβούλων Priority Quality Consultants ανέθεσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) τον ποιοτικό έλεγχο των δεδομένων δραστηριότητας παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων. Η Priority, την οποία τρέχει ο Παναγιώτης Αναστασάκης, ανέλαβε στη βάση του ποιοτικού ελέγχου την εξαγωγή δεδομένων από πλατφόρμες αναφορών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναφορών και μηχανισμών επαλήθευσης δεδομένων, τη τεχνική υποστήριξη χρηστών, κ.α.. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων θα καταβάλει στην Priority για το εν λόγω έργο 37.076 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Priority Quality Consultants διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πάνω από 4.000 έργα σε ένα ευρύ πελατολόγιο 1.300 εταιρειών. Η εταιρεία καταγράφει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 26% την τελευταία τετραετία, κλείνοντας το 2021 με έσοδα πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.

Σταγόνα στον ωκεανό

Οι έμποροι γούνας στη Μακεδονία που έχουν ως παραδοσιακούς τους πελάτες του Ρώσους, αλλά και τους Ουκρανούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την ουκρανική κρίση. Είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αναλογούν στο 25% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων γούνας, ενώ οι εξαγωγές τους προς την Ουκρανία στο 10%. Αντιλαμβανομένη το πρόβλημα η κυβέρνηση νομοθετεί για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι στις εν λόγω επιχειρήσεις που θα τίθενται σε αναστολή, θα λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ. Το πλήγμα στον κλάδο της γουνοποιίας είναι τέτοιο που η ρύθμιση αυτή μοιάζει «σταγόνα στον ωκεανό».

«Πράσινο φως»

Η εταιρεία συμμετοχών Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση του 45% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ. Μάλιστα, η εποπτική αρχή ξεκαθάρισε το ότι η Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, δεν αποτελεί πρόβλημα. «Αναφορικά με μειοψηφική- και πάντως μη προσδίδουσα έλεγχο - συμμετοχή σε εταιρεία γαλακτοκομικών, και την θέση αυτής ως δυνητικού προμηθευτή στις κατάντι υπο-αγορές προϊόντων σοκολατοποιΐας, ούτε εδώ εκτιμάται η πιθανότητα να προκύψουν οιεσδήποτε ενδεχόμενες επιζήμιες για τον ανταγωνισμό επιπτώσεις συνεπεία της παρούσας συγκέντρωσης», σημείωσε για το επίμαχο θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.