ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση καυσίμων: Έρχεται και fuel pass 3 – Γιατί θα είναι πιο ενισχυμένο

Επιδότηση καυσίμων
Η επιδότηση καυσίμων δεν φαίνεται να σταματάει τον Σεπτέμβριο οπότε λήγει το Fuel Pass 2
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η επιδότηση καυσίμων δεν φαίνεται να σταματάει τον Σεπτέμβριο οπότε λήγει το Fuel Pass 2

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη επιδότηση καυσίμων που θα ισχύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, εντούτοις στην κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο, με μεγάλες πιθανότητες, να υπάρξει και fuel pass 3 προκειμένου να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους η στήριξη των πολιτών απέναντι στις αυξημένες τιμές της βενζίνης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η νέα επιδότηση καυσίμων, η τρίτη κατά σειρά, θα προκύψει αφενός από τη διατήρηση της υψηλής κατανάλωσης και αφετέρου από την πορεία του τουρισμού και τα έσοδα από αυτή την κατηγορία.

Όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο έχοντας στα χέρια του τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν παρουσίασε κόπωση παρά τον υψηλό πληθωρισμό ενώ ο τζίρος του τουρισμού φαίνεται να ξεπερνάει το 90% του 2019 πριν ακόμα να έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου (το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου).

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το fuel pass 3 να είναι ακόμα πιο ενισχυμένο ανά δικαιούχο. «Στόχος μας είναι το μέτρο να είναι στοχευμένο στους οικονομικά ευάλωτους αλλά και τη μεσαία τάξη» δήλωναν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα.

Fuel Pass 2: Το εισοδηματικό όριο και η επιδότηση

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων (Fuel Pass 2) αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και θα αφορά περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η επιδότηση καυσίμων θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης

Ειδικότερα, εάν ο δικαιούχος χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα για να λάβει την επιδότηση, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε 65 ευρώ) έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης. Για τις νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) είναι 100 ευρώ (85 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 55 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες είναι 60 ευρώ (45 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 35 ευρώ. Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες είναι 70 ευρώ (55 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό). Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδότηση είναι 0,44 ευρώ/λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 0,56 ευρώ/λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές. Υπολόγισε δε, ότι τα 180 λίτρα βενζίνης για το τρίμηνο που επιδοτούνται, αντιστοιχούν σε δρομολόγιο 600 χιλιομέτρων τον μήνα. Ενώ, με την επιδότηση η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί σε κάτω από 2 ευρώ το λίτρο. Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά για το επίδομα βενζίνης

  • Σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα - 80 με κάρτα
  • Σε νησιωτική (και την Κρήτη): 85 ευρώ χωρίς κάρτα - 100 ευρώ με κάρτα.
  • Μοτοσικλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα - 60 με κάρτα
  • Μοτοσικλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα - 70 με κάρτα.

Παραδείγματα

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς έχουν ως εξής:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, μετά την επιδότηση,

  • Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο.
    Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.
  • Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.
  • Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.

Σχετικές ειδήσεις