ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: «Ψήνεται» η τρίτη αύξηση – Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι

Κατώτατος μισθός: «Ψήνεται» η τρίτη αύξηση – Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι
Κλειδώνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Οι νέες δηλώσεις Χατζηδάκη
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Κλειδώνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Οι νέες δηλώσεις Χατζηδάκη

Τον Ιανουάριο θα εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, στις αρχές Ιανουαρίου 2023, θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ και, στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει το ύψος του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την εξέλιξη της οικονομίας συνολικά.

«Θα εξετάσουμε από τη μία πλευρά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την οικονομική στήριξη στους πολίτες, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η κυβέρνηση διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία και συμπλήρωσε ότι «"τα δώστα όλα" τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αυτής της σχολής».

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συντάξεις θα ξεπαγώσουν για όλους, μετά από μία 12ετία και διευκρίνισε ότι θα δοθεί μία συνολική «σημαντική» αύξηση στους συνταξιούχους που θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, ενώ υπενθύμισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2023, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και το επίδομα ανεργίας το οποίο, αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Κέρδος ένας μισθός

Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Οσον αφορά τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Δείτε παραδείγματα

  • Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
  • Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
  • Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)