ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Wall Street δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ της Παρασκευής

Wall Street
AP Photo

Στο κόκκινο έκλεισε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το κλίμα παρέμεινε εμφανώς επηρεασμένο από την αναγγελία που έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων της για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 184,41 μονάδων (–0,57%), στις 32.098,99 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 124,04 μονάδων (–1,02%), στις 12.017,67 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, θεωρούμενος ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 27,05 μονάδων (–0,67%), στις 4.030,61 μονάδες.

Οι τιμές των μετοχών «συνέχισαν να μειώνονται μετά την ισχυρή πτώση τους την περασμένη εβδομάδα που προκλήθηκε από τα σχόλια» του Τζερόμ Πάουελ, του επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού των ΗΠΑ, συνόψισαν αναλυτές της Schwab.

Ο κ. Πάουελ «εξέπεμψε το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπορεί να ‘υποφέρουν’ όσο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την επιθετική νομισματική πολιτική της» και ότι ο θεσμός παραμένει αποφασισμένος «να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών», συμπλήρωσαν οι αναλυτές.