ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: «Είναι πιο σοβαρή από αυτή της Covid-19», λέει Γάλλος οικονομολόγος

Ενεργειακή κρίση: «Είναι πιο σοβαρή από αυτή της Covid-19», λέει Γάλλος οικονομολόγος

Για τον Μπρουνό Κολμάν, οικονομολόγο, η κρίση που διανύουμε «είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν της Covid-19».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει σε μια μέση οικογένεια ανάμεσα σε 7.000 και 10.000 ευρώ την επόμενη χρονιά. Αυτό συνεπάγεται 600 έως 800 ευρώ το μήνα, ένα τεράστιο ποσό, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστοτόπου του βελγικού RTL.

Για τον Μπρουνό Κολμάν, οικονομολόγο, η κρίση που διανύουμε «είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν της Covid-19», όπως δήλωσε στο πλατό της εκπομπής «Δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή» (C’est pas tous les jours dimanche). «Είναι συγκρίσιμη με το 2008, όταν η οικονομία σχεδόν κατέρρευσε», προειδοποίησε ο οικονομολόγος.

Ο Κολμάν διευκρινίζει ότι «το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας με φαινόμενα πολιτικής ανυπακοής που θα προκύψουν».

«Αυτό είναι το τίμημα της κοινωνικής τάξης»

Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο πολλές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν. Το 2008 το κράτος βοήθησε άμεσα τις τράπεζες, εξηγεί ο Κολμάν και «τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο». Το κράτος χρεώνεται με 2% για 10 χρόνια και αυτό «είναι το τίμημα της κοινωνικής τάξης, της κοινωνικής ειρήνης και του κατευνασμού».

«Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει άμεσα», επιμένει ο οικονομολόγος. «Δεν πρέπει να βρισκόμαστε στο επίπεδο των παρατηρήσεων, αλλά των λύσεων. Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να βρεθούν. Έχει γίνει λόγος για ανώτατο όριο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μπορούμε να λάβουμε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα για να συγκεντρώσουμε ένα δημοσιονομικό πλεονέκτημα στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους».

Ο Μπρουνό Κολμάν εκμυστηρεύεται ότι νιώθει «τον ίδιο ζωώδη και σωματικό φόβο» που είχε και το 2008, βλέποντας «τι εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή».

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ