ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Mytilineos και οι Επιστάτες του Αγίου Όρους, ο ΕΟΑΝ, ο υπουργός και το βραβείο Lord Byron

Η Mytilineos και οι Επιστάτες του Αγίου Όρους, ο ΕΟΑΝ, ο υπουργός και το βραβείο Lord Byron

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Mytilineos στο Άγιο Όρος

Ένα θεάρεστο έργο θα επιτελέσει η Mytilineos στο Άγιο Όρος. Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους (ΙΚΑΟ) προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενεργειακή εξοικονόμηση των Ιερών Μονών μέσα από νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης. Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2,64MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (Li-on BESS) συνολικής χωρητικότητας περίπου 5 MWh τα οποία θα τοποθετηθούν πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιέρων Μόνων. Το συνολικό τίμημα της συμβάσης ανέρχεται σε 12,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η συνολική διάρκεια εκτέλεσης του έργου, είναι 18 μήνες. Ρωτήσαμε και μάθαμε πως από τα προαναφερόμενα 12,8 εκατ. ευρώ, τα 9,9 εκατ. ευρώ αφορούν αμιγώς στις εργασίες, το 1,7 εκατ. ευρώ στα γενικά έξοδα και το 1 εκατ. ευρώ σε απρόβλεπτές δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί πως η σύμβαση της Ιεράς Κοινότητα Αγίου Όρους με την Mytilineos υπογράφεται από τέσσερεις Επιστάτες. Τον Πρωτοεπιστάτη της Μονής Ιβήρων, τον Επιστάτη της Μονής Παντοκράτορος, τον Επιστάτη της Μονής Φιλοθέου και τον Επιστάτη της Μονής Σίμωνος Πέτρας. Το αναφέρουμε γιατί δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους.

Φορολογικές ανάσες

Θετικά ωστόσο νέα για την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εμπεριέχει και το σχέδιο νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου που κατέθεσε προχθές η κυβέρνηση στη Βουλή. Το άρθρο 170 του σχεδίου νόμου εμπεριέχει μια μεγάλη φορολογική ελάφρυνση για τις Ιερές Μονές. Προβλέπει πως για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των Ιερών Μονών, θα εκπίπτουν πλήρως όλες οι δαπάνες τους, ανεξαρτήτως με το αν συνδέονται με την εκμετάλλευση συγκεκριμένου ακινήτου ή την εν γένει ακίνητη περιουσία τους. Η καθολική έκπτωση δαπανών θα μειώσει αισθητά τα φορολογικά βάρη των Μονών και θα τους επιτρέψει να διοχετεύουν περισσότερα χρήματα για τους κοινωφελείς σκοπούς τους. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν το ίδιο μέτρο θα ισχύσει σε δεύτερο χρόνο και για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο ΕΟΑΝ και ο υπουργός

Ο πολυαναμενόμενος οργανισμός του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επιτρέποντας πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ρυθμίσει πιο ευέλικτα τα ζητήματα στον χώρο της ανακύκλωσης. Σημειώνεται πως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ωστόσο υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του ΕΟΑΝ το Διοικητικό του Συμβούλιο χαράζει την πολιτική του Οργανισμού και καθορίζει τα μέσα εφαρμογής της για την εκπλήρωση των σκοπών, ωστόσο τίποτα δεν προχωρά εάν δεν υπάρξει υπογραφή του υπουργού. Ακόμη και εάν το ΔΣ του ΕΟΑΝ εισηγείται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα όπως τα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων, το ύψος των ετήσιων εισφορών και των ανταποδοτικών τελών που καταβάλουν οι φορείς των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), για τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων του ΕΟΑΝ, για τη σήμανση των συσκευασιών , τις εγκρίσεις των φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, κ.α.., στο τέλος η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από το υπουργείο.

Γιούνκερ, Λιου και Ρέγκλινγκ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θα λάβουν την προσεχή Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου τo βραβείο Lord Byron που απονέμει η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό σε ειδική τελετή που θα διεξαχθεί στην Ακαδημία Αθηνών. Η εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας θα γίνει η έχει θέμα τις κρίσεις και την αντιμετώπισή τους βάσει αξιών. Σημειώνεται πως η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό απονέμει το βραβείο Lord Byron σε τρεις σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό κόσμο, των οποίων οι καριέρες χαρακτηρίζονται από μία μακροχρόνια φιλελληνική καταγραφή ή που συνέβαλαν στην κοινωνία με τις δράσεις και τη σταδιοδρομία τους, εμπνευσμένοι από τις αξίες του Ελληνισμού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.