ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To γεύμα του Χρηματιστηρίου, roadshow για μη εισηγμένες και η Roumbita Limited

To γεύμα του Χρηματιστηρίου, roadshow για μη εισηγμένες και η Roumbita Limited

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

Λίγες ειδήσεις έβγαλε το χθεσινό γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) Γιάννος Κοντόπουλος στους εκπροσώπους του Τύπου στο ξενοδοχείο St George Lycabettus. Η 40λεπτη παρουσίαση του κ. Κοντόπουλου έδειξε πως ο ίδιος έχει αποκτήσει μια καλή εικόνα για τη λειτουργεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και πως η βασική του έγνοια είναι η εξωστρέφεια του ΧΑΑ. Ο ίδιος σαφώς υπονόησε πως η πρόοδος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς απαιτεί και κίνητρα εκ μέρους της Πολιτείας και ως τέτοια περιέγραψε την εξίσωση των Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην φορολόγηση τόκων εταιρικών ομολόγων, τη μείωση της φορολογίας συγκέντρωσης κεφαλαίων και τη μείωση του φόρου συναλλαγών, πρωτοβουλίες που εν μέρει έχουν ακουστεί ήδη από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», που θα έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Βάρος και στις μη εισηγμένες

Ως προς την εξωστρέφεια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ο κ. Κοντόπουλος έχει κάνει ένα «σφικτό» πλάνο. Στις 4 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για το WOOD’s EME NYC Investor Days, στις 28 Νοεμβρίου στο Λονδίνο για το Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Investor Roadshow και στις 9 Δεκεμβρίου θα μετάσχει στο ετήσιο συνέδριο της Capital Link ξανά στη Νέα Υόρκη. Αυτό που συγκρατήσαμε είναι πως ειδικά στο Investor Roadshow του Νοεμβρίου θα συμμετέχουν εκτός από 20 εταιρείες του Large Cap και μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Δηλαδή με απλά λόγια θα βολιδοσκοπηθεί στο Λονδίνο το ενδιαφέρον των επενδυτών για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν σε επόμενο στάδιο να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η σκέψη είναι ομολογουμένως καλή.

Τα υψηλά κόστη

Μετά την παρουσίαση του κ. Κοντόπουλου δεν υπήρξαν ερωτήσεις και απαντήσεις. Ωστόσο, στο γεύμα που ακολούθησε στήθηκαν «πηγαδάκια», καθώς σε κάθε ροτόντα με δημοσιογράφους υπήρχαν και στελέχη της ΕΧΑΕ. Έτσι, «μεταξύ τυρού και αχλαδίου» και ενώ ήδη είχαν σερβιριστεί τα ορεκτικά ο Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών (CFO) της ΕΧΑΕ Νίκος Κοσκολέτος, ρωτήθηκε για τα παράπονα που κάνουν μέλη, ξένοι επενδυτές και Έλληνες επενδυτές για τις υψηλές χρεώσεις του χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε ποια είναι η άποψη της νέας διοίκησης και τί προτίθεται να κάνει για να μην είναι ακριβό το χρηματιστήριο. Ο ίδιος πάντως έδειξε μεγαλύτερη προσοχή στο ορεκτικό του παρά στην απάντησή του και αρκέστηκε να αναφέρει πως η χρέωση 3,5 τοις χιλίοις που πληρώνουν οι χρηματιστές ανά συναλλαγή δεν είναι απαγορευτική. Λησμόνησε ωστόσο να αναφέρει τι μέλλει γενέσθαι με δεκάδες άλλες χρεώσεις. Παριστάμενος σχολίασε την απάντηση του CFO της ΕΧΑΕ με δεικτικό τρόπο: «Είναι σαν να ρωτάς πόσο κάνει το σέρβις του αυτοκινήτου και να σου απαντούν πως το φίλτρο λαδιού κοστίζει 5 ευρώ».

Η Aegean Airlines

Πλησιάζει αισθητά τις επιδόσεις του 2019 η Aegean Airlines, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στο πρώτο εξάμηνο 2022 ο κύκλος εργασιών της Aegean Airlines ανήλθε στα 448 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 13,7% σε σχέση με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών 519,4 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2019. Στο πρώτο εξάμηνο 2022 το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους της Aegean Airlines ανήλθε σε ζημιές 27,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Η εν λόγω αύξηση των ζημιών κατά 53% οφείλεται στο μεγάλα κόστη καυσίμων, επιβάρυνση που δεν υφίσταντο το 2019. Πάντως, η προσοχή είναι στραμμένη στο 9μηνο της Aegean Airlines, το οποίο δεδομένης της επιτυχίας της τουριστικής περιόδου εκτιμάται πως θα είναι εξαιρετικό.

Η Roumbita Limited

Η ελληνικών συμφερόντων κυπριακή εταιρεία Roumbita Limited είναι η ιδιοκτήτρια της ελληνικής εταιρείας CANMED. Η CANMED Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία πέτυχε προσφάτως να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικό της σχέδιο που αφορά στην ίδρυση καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Η επένδυση της Roumbita Limited στην φαρμακευτική κάνναβη είναι μεγάλη, καθώς το επενδυτικό σχέδιο της CANMED θα ανέλθει σε 9,5 εκατ. ευρώ. Τα 3 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα καλυφθούν από τον επενδυτικό νόμο μέσω επιχορήγησης. Αν και απευθυνθήκαμε στον διαχειριστή της CANMED, τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Μαυροζούμη, προκειμένου να μας ενημερώσει για τον πραγματικό δικαιούχο της κυπριακής εταιρεία Roumbita Limited, ωστόσο δεν γίναμε σοφότεροι. Για την ακρίβεια, λάβαμε την απάντηση πως ο επενδυτής πίσω από την Roumbita Limited είναι Έλληνας και όχι Κύπριος. Ελπίζουμε τουλάχιστον οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης να ξέρουν ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος της Roumbita Limited που θα λάβει επιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.