ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη μέρα για το τραπεζικό σύστημα

Κρίσιμη μέρα για το τραπεζικό σύστημα

Σήμερα αναμένεται να κριθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά το τελευταίο διάστημα η αντοχή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Κι αυτό γιατί, παραδοσιακά, κάθε Παρασκευή, σημειώνονται οι μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων κάθε εβδομάδας.

Ο λόγος; Πολλοί είναι εκείνοι οι καταθέτες, οι οποίοι αποσύρουν τα λεφτά τους από τους λογαριασμούς τους έως το μεσημέρι, για να τα μεταφέρουν σε θυρίδες, για λόγους …ασφάλειας. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι κατ αυτόν τον τρόπο τα διασφαλίζουν, στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ληφθούν δραματικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, τα λεφτά αυτά επιστρέφουν κανονικά στους λογαριασμούς. Η τακτική αυτή, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, λαμβάνει χώρα εδώ και πολλούς μήνες, αλλά η σημερινή Παρασκευή έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι το τέλος μιας εβδομάδας η οποία συνοδεύτηκε από πολλά γεγονότα, όπως η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού, η προκήρυξη νέων εκλογών, η σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης κλπ, κλπ.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκαν μεγάλες εκροές, οι οποίες κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 700 εκατ ευρώ, κατά μέσο όρο, αν και γεγονός αποτελεί ότι και πάλι η ψυχραιμία που έδειξαν οι καταθέτες ήταν χαρακτηριστική.

Καμία «ουρά» δεν σχηματίστηκε έξω από τραπεζικά καταστήματα και κανένας πανικός δεν επικράτησε μπροστά στα γκισέ. Αν και η σημερινή μέρα κυλήσει ομαλά, όπως όλα δείχνουν, τότε θα έχει κλείσει με τον πιο θετικό τρόπο μια εβδομάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικά ανήσυχη, πολιτικά.