ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτές «Made in USA», η ΔΕΗ, το τελευταίο καταφύγιο και από το Μαρακές στις Βρυξέλλες

Επενδυτές «Made in USA», η ΔΕΗ, το τελευταίο καταφύγιο και από το Μαρακές στις Βρυξέλλες

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Made in USA»

Από τη Δευτέρα σας είχαμε ενημερώσει πως «σε πολιτικό επίπεδο ήδη έχει σταλεί το μήνυμα πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να πάει σε επενδυτές με «φιλονατοϊκό προσανατολισμό» και όχι το αντίθετο». Η στήλη επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις εξελίξεις, καθώς χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως οικονομικές προσφορές για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, υπέβαλαν μόνον η κοινοπραξία Black Summit, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Quintana Infrastructure & Development. Δηλαδή δύο επενδυτές «Made in USA». Αντιθέτως η Cameron του Ομίλου Κοπελούζου και ο ΟΛΘ δεν κατέθεσαν προσφορές. Σε σχέση με το ποιος επενδυτής θα επικρατήσει, η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει σε λίγες ημέρες και τότε θα μάθουμε…

Μια αποχώρηση με ιστορία 25 ετών

Μετά από 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η Ευρωπαϊκή Πίστη, υπό την ιδιοκτησία πλέον της Allianz SE δρομολόγησε την έξοδο της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Χθες υποβλήθηκε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αίτημα διαγραφής του συνόλου των κοινών, ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Πρόκειται για 26.539.907 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,63 ευρώ εκάστη. Η εξέλιξη αυτή είναι το κλείσιμο ενός κύκλου για μια εταιρεία με ιστορία 80 χρόνων εκ των οποίων τα 50 στην υπηρεσία του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία σήμερα διαθέτει 6.000 εργαζομένους και 500.000 ασφαλισμένους. Σίγουρα η αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Πίστης αφήνει πιο φτωχό το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το τελευταίο καταφύγιο

Μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να κίνησε εγκαίρως τις διαδικασίες για την επιλογή Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, ωστόσο καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αναλάβει το ρόλο αυτό. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου έχει ειδικό ρόλο. Αν κάποια εταιρεία που προμηθεύει ενέργεια σταματήσει τη δραστηριότητα της, οι πελάτες της δεν μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, γιατί αυτομάτως αναλαμβάνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ο Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου (ΠΤΚ). Η υπηρεσία αυτή ισχύει για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε ο καταναλωτής να επιλέξει ελεύθερα το νέο προμηθευτή του. Τι θα συμβεί τώρα που καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ρόλο του ΠΤΚ; Ο νόμος προβλέπει πως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου θα αναλάβει ο προμηθευτή με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ανά κατηγορία πελατών. Δηλαδή η ΔΕΗ. Πότε θα γίνει αυτό; Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Με μια βαλίτσα στο χέρι

Με μια βαλίτσα στο χέρι θα είναι τον Οκτώβριο η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου. Αρχικά η κ. Λαζαράκου θα μεταβεί στο Μαρόκο από τις 16 έως και 20 Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να συμμετάσχει στο 47ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (47 th IOSCO Annual Meeting in Marrakech). Από το Μαρακές η επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής θα πετάξει απευθείας για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλήτρια στην εναρκτήρια συνάντηση κορυφής που διοργανώνεται από το διεθνή επιστημονικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Corporate Governance Institute (ECGI) και η οποία θα διεξαχθεί στη βελγική πρωτεύουσα στις 21 Οκτωβρίου 2022.

Και οι αρχαιρεσίες

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, σας ενημερώνουμε πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου και των αντιπροέδρων της Αρχής έχουν περάσει κάποιες «διακυμάνσεις». Η άσκηση διοίκησης τα έχει και αυτά. Το επόμενο επεισόδιο επίδειξης επιρροής εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα παιχθεί σε ένα μήνα, όταν και θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των αντίστοιχων αναπληρωματικών τους, για τη χρονική περίοδο από 1.1.2023 έως και 31.12.2024. Βλέπετε οι συσχετισμοί δυνάμεων στα δύο Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν την αξία τους και οι διοικούντες θα φροντίσουν να προωθήσουν τους «δικούς» τους…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.