ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τριπλή αύξηση το 2023

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τριπλή αύξηση το 2023
INTIME

Τριπλή αύξηση θα λάβουν το νέο έτος οι ομογενείς συνταξιούχοι προερχόμενοι από τη Βόρεια Ηπειρο και την πρώην Σοβιετική Ενωση. Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων, πέραν των αυξήσεων από την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, θα δουν επιπλέον αυξήσεις (6%-7%) στο πλαίσιο του «ξεπαγώματος» των τακτικών αυξήσεων στις συντάξεις από 1/1/2023 καθώς και της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Τονίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα μειώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος διαμονής των προερχόμενων από τη Βόρεια Ηπειρο και την πρώην Σοβιετική Ενωση ομογενών για λήψη πλήρους σύνταξης από τα 40 στα 30 χρόνια. Ετσι, κάποιοι από τους ομογενείς θα λάβουν γρηγορότερα πλήρη σύνταξη, ενώ εκείνοι που τη λαμβάνουν μειωμένη – επειδή δεν είχαν συμπληρώσει 40 χρόνια – θα δουν τη σύνταξή τους να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω. Με τις ρυθμίσεις αυτές ωφελούνται πάνω από 50.000 ομογενείς.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν στη δημιουργία του απαραίτητου λογισμικού και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου.

Επισημαίνεται ότι σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου ορίζεται πως κατ’ εξαίρεση οι ομογενείς θα λαμβάνουν τη σύνταξη των 384 ευρώ (για 20 έτη ασφάλισης) ή των 345 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) ανά μήνα με τη συμπλήρωση 30 ετών παραμονής στη χώρα. Ετσι όλες οι συντάξεις των ομογενών εξ Αλβανίας και χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κ.λπ. θα επανακαθοριστούν και οι συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα λάβουν αναδρομικά ποσά από 1/1/2022.

Εφεξής θα χορηγείται ολόκληρο το ποσό της εθνικής σύνταξης (345 και 384 ευρώ για 15 ή 20 έτη ασφάλισης κατά περίπτωση) για όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν εντός του έτους. Για λιγότερα από 30 έτη διαμονής στη χώρα θα αποκόπτεται το 1/30ό της εθνικής σύνταξης που αναλογεί με βάση τα έτη ασφάλισης.Ωστόσο, για τη λήψη ολόκληρου του ποσού της εθνικής σύνταξης για αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν το 2023 απαιτούνται 31 έτη ασφάλισης.

Αντιστοίχως το 2024 θα χρειαστούν 32 έτη κ.ο.κ. μέχρι το 2032 και εφεξής, οπότε η εθνική σύνταξη θα χορηγείται και στους ομογενείς με 40 χρόνια διαμονής. Κατά συνέπεια, ολόκληρη την εθνική σύνταξη θα τη λάβουν οι ομογενείς που εγκαταστάθηκαν μόνιμα, αποδεδειγμένα και χωρίς διακοπές στην Ελλάδα από το 1992 και μετά.