ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017 βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017 βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
INTIME

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017 βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται έως το ψυχολογικό όριο του 5%.

Για την Ελλάδα είναι το πιο υψηλό επιτόκιο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2017, όπου το spread (η διαφορά από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) έφτασε στις 269 μονάδες, όταν μόλις στις αρχές Αυγούστου το ελληνικό 10ετές ήταν στο 2,9% (σημειώνοντας αύξηση στο 73%). Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων, επίσης, βρίσκεται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 και το ιταλικό ομόλογο είναι κοντά σε υψηλά δέκα ετών.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα αύξηση επιτοκίων και ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες λόγω της ενεργειακής κρίσης ενδεχομένως να φέρουν εκδόσεις κρατικού χρέους με αυξημένο κόστος, επιβαρύνοντας τις χώρες με αυξημένο χρέος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητική καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις για τις οικονομίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της ύφεσης, τα υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ έχει προστεθεί η ανησυχία της ιταλικής πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι επενδυτές «επιτίθενται» στα ομόλογα και προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις υπό τον φόβο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και της επιδείνωσης των γεωπολιτικών ρίσκων.

Τα υψηλά κόστη δανεισμού έχουν αλλάξει το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση χρέους με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται όχι τόσο στις υψηλές αποδόσεις αλλά στη μεταβλητότητα της αγοράς.

Στον ΟΔΔΗΧ δεν βιάζονται για έξοδο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 39 δισ. ευρώ είναι ισχυρά, εξυπηρετώντας το χρέος ακόμα και χωρίς νέα έξοδο. Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους η χώρα να επανεκδώσει κάποιον τίτλο με βασικό στόχο να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι παρούσα παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Το Δημόσιο πάντως άντλησε την Τετάρτη 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με αυξημένο κόστος. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,95%, αυξημένη κατά 90 μονάδες βάσης σε σχέση με απόδοση 1,05% στην προηγούμενη έκδοση Αυγούστου. Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,27 από 1,76 στην προηγούμενη δημοπρασία. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 30ή Σεπτεμβρίου.