ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Cambas Project, η μετακόμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μια αποχώρηση από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ

Το Cambas Project, η μετακόμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μια αποχώρηση από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το Cambas Project

Κομβικό θα είναι το 2023 για την REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητων και Υπηρεσιών. Ο Όμιλος REDS εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έσοδα ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια έναντι του πρώτου εξάμηνου του 2021 και όλα δείχνουν πως αυτό θα επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια. Το πλέον υποσχόμενο project της REDS είναι Cambas Project, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη εμπορικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού πάρκου στο κτήμα Καμπά στην Παλλήνη Αττικής. Το business plan του έργου έχει προσφάτως επικαιροποιηθεί και σειρά παίρνουν οι διαδικασίες τελικής διαμόρφωσης του master plan. Μέσα στο 2023 θα ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής το 2026. Οπότε το επόμενο έτος θα έχει πολύ δουλειά για τον διευθύνοντα σύμβουλο της REDS Γιώργο Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες τους.

Απώλεια για τον Τιτάνα

Μια σημαντική απώλεια καταγράφει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, καθώς αποχωρεί από τη Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων της εισηγμένης η Αφροδίτη Σύλλα. Το πολύπειρο στέλεχος για έξι χρόνια είχε την ευθύνη της παρακολούθησης των σχέσεων της εταιρείας με τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό και μεριμνούσε για την έγκαιρη, έγκυρη και ισότιμη ενημέρωση των επενδυτών και των οικονομικών αναλυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κ. Σύλλα και η ομάδα της πέτυχαν να κτίσουν μια μακροχρόνια σχέση με την επενδυτική κοινότητα και κυρίως να διατηρήσουν την υψηλή αξιοπιστία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Η ίδια έζησε αυτά τα έξι χρόνια πολλές συγκινήσεις με τη μεγαλύτερη στο διάστημα Ιουλίου 2019 – Μαρτίου 2020, όταν και η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας έχασε το 50% της αξίας της, ως απότοκο της πανδημίας. Είμαστε σίγουροι πως θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα να διηγηθεί …

Ομολογιακό 40 εκατ. ευρώ

Προ ημερών ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου ετήσιας διάρκειας συνολικής ονομαστικής αξίας 40 εκατ. ευρώ. Ρωτήσαμε για αυτό και μάθαμε πως σκοπός της έκδοσης ήταν η αντικατάσταση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί πέρυσι και βρίσκονταν στην κατοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (του πρώην ΕΤΕΑΝ). Το ομολογιακό δάνειο φέρει επιτόκιο ίσο με το Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 0,63%. Με τα σημερινά δεδομένα μιλάμε για επιτόκιο 2,48%, όταν στην τελευταία δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,95%. Απλά not bad.

Πολυθρύλητη μετακόμιση

Θέμα εβδομάδων είναι πλέον η πολυθρύλητη μετακόμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την Κολοκοτρώνη στην οδό Ιπποκράτους 3-5. Μπορεί η περίφημη σύμβαση υπομίσθωσης ακινήτου μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αναπτυξιακής Κυκλάδων, της θυγατρικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της Intrakat, να τρέχει ήδη εδώ και 9 μήνες, ωστόσο ακόμη και σήμερα η μετακόμιση δεν έχει ολοκληρωθεί. Το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο ήδη καταβάλει η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων ανέρχεται σε 78.000 ευρώ μηνιαίως ή στα 19,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οπότε θα περίμενε κανείς ταχύτερες διαδικασίες. Αυτό δεν έγινε, καθώς το Μάιο και τον Ιούλιο υπήρξε απόφαση τροποποίησης και επέκτασης της σύμβασης υπομίσθωσης από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μετά λοιπόν από χίλια κύματα η μετακόμιση μπήκε στην τελική ευθεία και ήδη συγκροτήθηκε η επιτροπή παραλαβής του κτηρίου. Ανακουφισμένοι από την εξέλιξη αυτή είναι αφενός η Intrakat , αφετέρου το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, στο οποίο και ανήκει το πολυώροφο ακίνητο των 7.400 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 3-5, στο οποίο μετακομίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.