ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ευνοημένοι Κουτσολιούτσοι, η αποτίμηση της Εθνικής και η αυτόνομη πορεία της Attica Bank

Οι ευνοημένοι Κουτσολιούτσοι, η αποτίμηση της Εθνικής και η αυτόνομη πορεία της Attica Bank

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η αποχή που ευνοεί τους Κουτσολιούτσους

Μέχρι τέλος του 2022 θα συνεχίσουν οι δικηγόροι την αποχή από τις δίκες για τις «εγκληματικές οργανώσεις», συμβαδίζοντας με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Οι δικηγόροι ζητούν την απόσυρση ή την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, βάσει της οποίας θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών, όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Δημοκρατικό τους δικαίωμα και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τους κρίνουμε. Υπάρχουν όμως κάποιες παρενέργειες από αυτή την αποχή: Για παράδειγμα δεν εξελίσσεται η δίκη για την υπόθεση της Folli Follie με βασικούς κατηγορούμενους τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι ήδη αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους... Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι ορισμένοι πιστωτές της Folli Follie είναι εξοργισμένοι από την καθυστέρηση αυτή και προτίθενται να φθάσουν έως το Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνο που διαμηνύουν είναι ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς όσο δεν τελεσιδικεί η υπόθεση και δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Λογικό ακούγεται. Η απαξίωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι εν πολλοίς απότοκο του ότι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι τα χρήματα των επενδυτών προστατεύονται επαρκώς από διάφορα «αρπακτικά».

Η Chardash Trading

Μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα ολοκληρωθεί η πώληση της Chardash Trading E.O.O.D, της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία. Η Chardash Trading έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη Σόφια και το οποίο θα περάσει στην Alpha Group Real Estate LIM, εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank, έναντι τιμήματος 19,6 εκατ. ευρώ. Η Chardash Trading E.O.O.D απέκτησε το εν λόγω ακίνητο από την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας (BAS) έναντι συνολικού ποσού 21,3 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού ποσό 1,75 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό εκατ. ευρώ 19,55 εκατ. ευρώ συμψηφίστηκε με ισόποση απαίτηση που διατηρούσε η Chardash κατά της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Το καθαρό κέρδος από τη πώληση της Chardash Trading στην Alpha Group Real Estate LIM εκτιμάται στο ποσό των 37.384 ευρώ πριν την κάλυψη των εξόδων που επωμίζεται η Alpha Αστικά Ακίνητα και τα οποία αφορούν στη μεταβίβαση, όπως προκύπτει από την διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας της συμμετοχής (19,562 εκατ. ευρώ) και της εύλογης αξίας της (19,6 εκατ. ευρώ).

Η αποτίμηση της Εθνικής

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα διαλέξει το σύμβουλο διάθεσης για το πακέτο του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη του πρότεινε ως κατάλληλους για τη διαδικασία τους οίκους Goldman Sachs, JP Morgan και Bank of America. Ο σύμβουλος θα επικουρήσει το Δημόσιο στο να αξιολογήσει την πρόταση που θα υποβάλει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund (PIF) για την απόκτηση του 20% της Εθνικής, μετά το εν εξελίξει due diligence. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα υποβάλει στο ΤΧΣ έκθεση αποτίμησης και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής, εφόσον αυτή προχωρήσει. Να σημειωθεί πως σε τρέχουσες τιμές το 20% της Εθνικής Τράπεζας αποτιμάται στα 553 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό δεδομένων των επιδόσεων και των προοπτικών της τράπεζας.

Η χαρά της Ελένης

Ιδιαίτερα ευδιάθετη ήταν το Σαββατοκύριακο η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, καθώς κατάφερε, σε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να συγκεράσει τα «θέλω» των μετόχων και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το μέλλον της τράπεζας. Βέβαια και η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι τα δύσκολα μόλις αρχίζουν, καθώς, πέρα από την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πρέπει αφενός να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και να «γυρίσει» την τράπεζα προς πιο αναπτυξιακά μονοπάτια. Πάντως, όπως πληροφορείται η στήλη, η θετική εξέλιξη δεν χαροποίησε μόνο την κυρία Βρεττού, αλλά και άλλους τραπεζίτες που θεωρούν θετική την αυτόνομη πορεία της Attica Bank.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.