ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «καμπάνες» για τα ΑΦΜ, ο αρχιτέκτονας της Πειραιώς Real Estate και το μίσθωμα των 600.000 ευρώ

Οι «καμπάνες» για τα ΑΦΜ, ο αρχιτέκτονας της Πειραιώς Real Estate και το μίσθωμα των 600.000 ευρώ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο αρχιτέκτονας της Πειραιώς Real Estate

Σε κάθε οικοδομή, το πιο βασικό είναι να μπουν οι σωστές βάσεις και να «σηκωθεί» σωστά ο σκελετός. Πόσο μάλλον, όταν αρχικά το έργο φαίνεται ότι είναι μη οικοδομήσιμο. Έτσι, στην περίπτωση της Πειραιώς Real Estate το ρόλο αυτό ανέλαβε με εξαιρετική επιτυχία ο Γιώργος Κορμάς, ο οποίος όχι μόνο έβαλε τάξη στο χάος που παρέλαβε, αλλά και προετοίμασε εξαιρετικά την εταιρεία για την επόμενη ημέρα της. Έχοντας διανύσει λοιπόν μια επιτυχημένη πενταετία, είναι πολύ λογικό να συγκαταλέγεται ανάμεσα στην ανώτατη διοικητική ομάδα της διάδοχης κατάστασης, καθώς κομίζει γνώση και εμπειρία που είναι απαραίτητη στο νέο σχήμα.

Τα ΑΦΜ και οι χρηματιστηριακές

Εντολές ελέγχου για αρκετές Ανώνυμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών έχει εκδώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εστιάζοντας στους αλλοδαπούς πελάτες τους. Από ελέγχους που έχει διενεργήσει η ΑΑΔΕ έχει διαπιστώσει πως στα συστήματα συγκεκριμένων χρηματιστηριακών, οι καρτέλες των αλλοδαπών πελατών δεν αναφέρουν το ΑΦΜ του κάθε επενδυτή. Αυτό έχει εντοπιστεί ειδικά σε χρηματιστηριακές που δίνουν τη δυνατότητα σε ξένους πελάτες τους να επενδύουν σε forex. Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι απαραίτητο στοιχείο για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες στα πλαίσια πολυμερών και διακρατικών συμφωνιών γνωστοποιούν τα στοιχεία των επενδυτών στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγησή τους. Όταν λοιπόν δεν αναφέρονται τα ΑΦΜ, αυτή η ανταλλαγή στοιχείων είναι αδύνατη και δεν είναι μπορεί να επιβληθεί φόρος στη χώρα προέλευσης του επενδυτή.

Τα νέα στελέχη της Attica Bank

Η συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα επόμενα βήματα της Attica Bank ανοίγουν το δρόμο και για τη δημιουργία της ομάδας στελεχών που θα συνδράμουν στο έργο της νέας CEO, Ελένης Βρεττού. Aν η τράπεζα θέλει να αποκτήσει αναπτυξιακό χαρακτήρα, χρειάζεται και μεγάλη ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό, το οποίο να ξέρει τη δουλειά και να μπορεί να τη φέρει εις πέρας. Μέχρι πρότινος, η κουβέντα ήταν αποκλειστικά και μόνο θεωρητική, όπως με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ το σχέδιο πλέον αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Και μένει να δούμε αν τα «δίχτυα» που θα ρίξει η Ελένη Βρεττού στην αγορά θα φέρουν ψάρια, είτε ανάμεσα σε παλιούς της συνεργάτες, είτε ευρύτερα από την τραπεζική αγορά.

Η Εθνική και το Costa Navarino

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθησαν -όπως πληροφορείται η στήλη- όλες οι συναντήσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στο Costa Navarino. Δεν ξέρουμε αν έπαιξε ρόλο το εξαιρετικό φαγητό ή ο καλός καιρός, αλλά τα στελέχη της Εθνικής «έσταζαν μέλι» τόσο μεταξύ τους όσο και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά. Και λογικό είναι, καθώς η άνοδος των επιτοκίων είναι «βούτυρο στο ψωμί» της τράπεζας που προσβλέπει σε επιπλέον κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς τρέχουν οι διαδικασίες για το placement του 20% που διαθέτει στην τράπεζα το ΤΧΣ.

Τσιμπημένο μίσθωμα

Σε αναζήτηση ακινήτου που θα στεγάσει το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ήδη η ΑΑΔΕ εξασφάλισε το «πράσινο φως» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εγγραφή των σχετικών πιστώσεων στον προϋπολογισμό. Πόσα θα πληρώνει σε ετήσια βάση η ΑΑΔΕ για το ενοίκιο του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής; Σύμφωνα με την απόφαση του ΓΛΚ το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ, ήτοι 50.000 ευρώ το μήνα. Tο μίσθωμα αυτό είναι πολύ υψηλό. Για την ακρίβεια είναι 25% υψηλότερο από το προηγούμενο ύψος υποχρεώσεων που είχε αναληφθεί στον ειδικό φορέα του προϋπολογισμού της ΑΑΔΕ, για τη στέγαση του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.